Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen på Kamal Adwan-sjukhuset efter israeliska militärens belägring. Foto: Reuters

Gazas sjukvård i kris – akutmottagning beskrivs som ”blodbad”

Publicerad

Ett ”blodbad” där patienter vårdas på golvet. Så beskrivs al-Shifa-sjukhusets akutmottagning av WHO:s personal – som larmar om en krisande sjukvård i Gaza.

Med stridsvagnar intog israeliska militären (IDF) Kamal Adwan-sjukhuset i norra Gaza. Under en flera dagars lång räd och belägring ska människor ha dött och sjukhuset förstörts under beskjutning och bombningar.

Skadade patienter, personal och internflyktingar som tagit skydd i byggnaden tvingades lämna sjukhuset, enligt hälsoministeriet i Hamasstyrda Gaza.

Krig mellan Israel och Hamas

– All personal och alla skadade förhördes, en efter en, säger läkaren Ahmed Al-Kahlot.

IDF hävdar att Hamas använt sjukhuset som kommando- och ledningscentral och att de har gripit cirka 80 stridande. Hälsoministeriet har uppgett att det var sjukvårdspersonal som greps.

Stor smittspridning

Majoriteten av de 1,9 miljoner Gazaborna är internflyktingar och bor trångt. Till följd av den bristande sanitära situationen ökar sjukdomsspridningen, enligt WHO. Bland annat förekommer diarré, skabb, vattkoppor och hjärnhinneinflammation – samtidigt som endast 11 av 36 sjukhus i hela Gaza är delvis fungerande.

”Blodbad” på akutmottagning

Under lördagen levererade WHO medicinsk utrustning till Gazas största sjukhus al-Shifa i norra Gaza. I ett uttalande beskriver personalen sjukhuset som att ”det är ett sjukhus i behov av återupplivning”.

Personalen består av en handfull läkare och sjuksköterskor, tillsammans med cirka 70 frivilliga. WHO:s personal beskrev akutmottagningen som ett ”blodbad” med hundratals skadade och ständigt nya patienter – och WHO:s personal måste vara försiktiga så att man inte kliver på patienter på golven.

Ett sjukhus fungerar i norra Gaza

al-Shifa har även blodbrist och endast tillgång till grundläggande traumabehandlingar. Operationssalar fungerar inte då bränsle, syre, specialiserad personal och utrustning saknas – och kritiskt skadade patienter skickas till al-Ahli Arab-sjukhuset för operationer.

al-Ahli Arab-sjukhuset är det enda delvis fungerande sjukhuset i norra Gaza tillsammans med de tre minimalt fungerande sjukhus. Innan kriget fanns det 24 sjukhus i norra Gaza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet