Annons

Annons

Annons

Golf

”Kan förgöra den professionella herrgolfen”

Hur mår egentligen den splittrade herrgolfen? Och hur ser framtiden ut?

Osäkerheten blev inte direkt mindre efter Jon Rahms miljardövergång till LIV-touren häromveckan.

– Jag tror att det här kan förgöra hela den professionella herrgolfen, säger Katarina Vangdal, svensk förbundskapten.

Världstvåan Rory McIlroy, till vänster, och världstrean Jon Rahm, till höger, ser inte ut att möta varandra lika ofta framöver. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Kamran Jebreili

Annons

LIV-touren är ingenting som intresserar Jon Rahm över huvud taget. Så lät det på spanjoren i fjol. Rahm "ville spela mot de bästa i världen i ett format som funnits i hundratals år". Retoriskt ställde han frågan om 400 miljoner dollar skulle få honom att ändra livsstil och svaret gav han själv: "Nej, inte det minsta".

I dag är Jon Rahm ändå LIV-spelare. Enligt medieuppgifter fick han någonstans mellan 400 och 600 miljoner dollar för att krita på för den av Saudiarabien finansierade utbrytartouren.

Förbundskapten Katarina Vangdal gillar inte utvecklingen inom herrgolfen. Att LIV-touren ses som ett typexempel på "sportswashing" är bara ett av flera skäl.

– De i LIV pratar om att "grow the game", men vad i det här konceptet gör det? Jag kan inte se någon koppling i att spelet växer när enormt mycket pengar – jag tycker att det handlar om oförsvarbara summor – hamnar hos några få manliga golfspelare, säger hon.

Annons

Annons

– Och ur ett idrottsligt perspektiv vill vi ha de bästa spelarna på samma ställe, det vill alla idrotter. Men där är vi inte just nu, förutom i majors då. Så här splittrat som det är nu, och har varit ett tag, tror jag är förödande för golfen.

Förhandlingar pågår

Än så länge har LIV-touren haft svårt att locka tittare. Övriga tourer har samtidigt urvattnats när stjärnorna har lämnat.

I början av sommaren släpptes nyhetsbomben att PGA-touren, Europatouren och Pif – den statliga saudiska investeringsfonden bakom LIV – hade begravt stridsyxorna. Ett färdigt samarbetsavtal mellan parterna skulle vara klart senast vid årsskiftet.

Nu är nyår nära och förhandlingar sägs pågå. Om ett avtal också är nära återstår att se. Enligt Golf Digest finns å ena sidan källor som ser Jon Rahm som en ren förhandlingsbricka i spelet från saudierna, som vill forcera fram ett avtal genom att roffa åt sig den spanske stjärnan. Å andra sidan hänvisar tidningen till källor inom PGA-touren, som ser "köpet" av Rahm som en krigsförklaring som kan försvåra för parterna att komma överens.

Majors inte nog

Svenske proffsspelaren Marcus Kinhult, till vardags på Europatouren, tror att värvningen av viktige Rahm kan öka möjligheterna för en överenskommelse. Kanske så att LIV på något sätt kan leva ett parallellt liv i samförstånd med de andra tourerna.

– Jag tror ju att det finns en chans att det på något sätt landar i det. Absolut vore det bättre än det vi har nu med avstängningar och förbud, säger 27-åringen och tillägger att han tycker att det är "skevt att pengarna tyvärr styr så mycket".

Annons

– Men jag tror att alla hoppas att det blir en tydlig plattform för högsta nivån. Just nu är världstrean på ett ställe och världstvåan någon annanstans. Det finns ju visserligen majors där alla de bästa får mötas, men det är lite för sällan.

Annons

"Kännas konstigt"

I nuläget är Rahm avstängd på PGA-touren. Under nuvarande regler skulle 29-åringen inte heller få vara med i Europas Ryder Cup-lag 2025. Rory McIlroy är en av de mest uttalade kritikerna mot LIV-touren, men har redan gått ut och sagt att reglerna kring Ryder Cup måste ändras och att Jon Rahm kommer vara en del av Europalaget även framöver.

Marcus Kinhult är av samma uppfattning:

– Om Rahm skulle sitta hemma i tv-soffan när det är Ryder Cup på Bethpage skulle det kännas konstigt. Det kanske är det ultimata exemplet, där fansen förväntar sig att de tolv bästa från respektive kontinent ska vara med. Har man inte det är det nog en väldigt riskabel situation, att intresset svalnar.

Fakta

Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som startade 2022 och konkurrerar med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren.

LIV-touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond. Landet anklagas för att genom idrotten försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter.

De största namnen som valt att spela på touren är John Rahm, Brooks Koepka, Cameron Smith, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Sergio Garcia och Bryson DeChambeau.

Samtliga är avstängda från spel på PGA-touren.

När svenske majorvinnaren Henrik Stenson bytte till LIV-touren fråntogs han sin roll som lagkapten för Europas Ryder Cup-lag. Dessutom bröt Svenska golfförbundet sina samarbeten med svensken, som är Sveriges mest framgångsrika golfare på herrsidan.

Förutom stora prispengar har de största stjärnorna lockats med stora sign-on-bonusar. John Rahm uppges exempelvis ha fått minst 4 miljarder kronor för att ta steget över.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns, med 48 spelare indelade i tolv fyramannalag.

Premiärtävlingen 2024 spelas 2–4 februari i Mayakoba, Mexiko.

Annons

Annons

Till toppen av sidan