Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska förbundsbasen: "Kan förgöra den professionella herrgolfen"

Hur mår egentligen den splittrade herrgolfen? Och hur ser framtiden ut?

Osäkerheten blev inte direkt mindre efter Jon Rahms miljardövergång till LIV-touren häromveckan.

– Jag tror att det här kan förgöra hela den professionella herrgolfen, säger Katarina Vangdal, svensk förbundskapten.

Katarina Vangdal, svensk förbundskapten.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Jon Rahm är LIV-tourens senaste stjärntillskott.
Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN
Svenske Henrik Stenson gick över till LIV-touren förra året.
Foto: KAMRAN JEBREILI / AP TT NYHETSBYRÅN

LIV-touren är ingenting som intresserar Jon Rahm över huvud taget. Så lät det på spanjoren i fjol. Rahm ”ville spela mot de bästa i världen i ett format som funnits i hundratals år”. Retoriskt ställde han frågan om 400 miljoner dollar skulle få honom att ändra livsstil och svaret gav han själv: ”Nej, inte det minsta”.

I dag är Jon Rahm ändå LIV-spelare. Enligt medieuppgifter fick han någonstans mellan 400 och 600 miljoner dollar för att krita på för den av Saudiarabien finansierade utbrytartouren.

Förbundskapten Katarina Vangdal gillar inte utvecklingen inom herrgolfen. Att LIV-touren ses som ett typexempel på ”sportswashing” är bara ett av flera skäl.

– De i LIV pratar om att ”grow the game”, men vad i det här konceptet gör det? Jag kan inte se någon koppling i att spelet växer när enormt mycket pengar – jag tycker att det handlar om oförsvarbara summor – hamnar hos några få manliga golfspelare, säger hon.

– Och ur ett idrottsligt perspektiv vill vi ha de bästa spelarna på samma ställe, det vill alla idrotter. Men där är vi inte just nu, förutom i majors då. Så här splittrat som det är nu, och har varit ett tag, tror jag är förödande för golfen.

Förhandlingar pågår

Än så länge har LIV-touren haft svårt att locka tittare. Övriga tourer har samtidigt urvattnats när stjärnorna har lämnat.

I början av sommaren släpptes nyhetsbomben att PGA-touren, Europatouren och Pif – den statliga saudiska investeringsfonden bakom LIV – hade begravt stridsyxorna. Ett färdigt samarbetsavtal mellan parterna skulle vara klart senast vid årsskiftet.

Nu är nyår nära och förhandlingar sägs pågå. Om ett avtal också är nära återstår att se. Enligt Golf Digest finns å ena sidan källor som ser Jon Rahm som en ren förhandlingsbricka i spelet från saudierna, som vill forcera fram ett avtal genom att roffa åt sig den spanske stjärnan. Å andra sidan hänvisar tidningen till källor inom PGA-touren, som ser ”köpet” av Rahm som en krigsförklaring som kan försvåra för parterna att komma överens.

Majors inte nog

Svenske proffsspelaren Marcus Kinhult, till vardags på Europatouren, tror att värvningen av viktige Rahm kan öka möjligheterna för en överenskommelse. Kanske så att LIV på något sätt kan leva ett parallellt liv i samförstånd med de andra tourerna.

– Jag tror ju att det finns en chans att det på något sätt landar i det. Absolut vore det bättre än det vi har nu med avstängningar och förbud, säger 27-åringen och tillägger att han tycker att det är ”skevt att pengarna tyvärr styr så mycket”.

– Men jag tror att alla hoppas att det blir en tydlig plattform för högsta nivån. Just nu är världstrean på ett ställe och världstvåan någon annanstans. Det finns ju visserligen majors där alla de bästa får mötas, men det är lite för sällan.

”Kännas konstigt”

I nuläget är Rahm avstängd på PGA-touren. Under nuvarande regler skulle 29-åringen inte heller få vara med i Europas Ryder Cup-lag 2025. Rory McIlroy är en av de mest uttalade kritikerna mot LIV-touren, men har redan gått ut och sagt att reglerna kring Ryder Cup måste ändras och att Jon Rahm kommer vara en del av Europalaget även framöver.

Marcus Kinhult är av samma uppfattning:

– Om Rahm skulle sitta hemma i tv-soffan när det är Ryder Cup på Bethpage skulle det kännas konstigt. Det kanske är det ultimata exemplet, där fansen förväntar sig att de tolv bästa från respektive kontinent ska vara med. Har man inte det är det nog en väldigt riskabel situation, att intresset svalnar.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.