lördag18 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Utredning: Tillåt delning av patienters hälsodata inom vården

Publicerad: 21 november 2023, 16:19

Utredaren konstaterar att Sverige behöver nya regler för att inte halka efter ytterligare inom hälsodataområdet.

Foto: Getty Images

Juridiska regler kring patientuppgifter gör att Sverige halkar efter i utvecklingen inom precisionsmedicin. Därför föreslår regeringens särskilda utredare att patienters hälsodata ska få delas inom vården. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

VårdpolitikJakob Forssmed RegeringenSenaste nytt

Emil Schröder

emil.schroder@dagensmedicin.se


Den 21 november tog regeringen emot förslagen från utredare Katarina Nyström som våren 2022 fick i uppdrag att se över hur möjligheterna till vidareanvändning av patienters hälsodata kan utökas.

”Möjligheten att på ett effektivt och säkert sätt använda sig av hälsoinformation är en viktig pusselbit för att vi ska kunna effektivisera styrning, uppföljning och utveckling av hälso- och sjukvården”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i ett pressmeddelande.

I utredningen, ”Vidareanvändning av hälsodata för vård och klinisk forskning” (SOU 2023:76) konstateras att regelverket som styr hur patienters hälsodata får delas och användas har blivit en bromskloss som står i vägen för att såväl hälso- och sjukvården som forskningen inom life science och precisionsmedicin ska kunna uppnå sin fulla potential.

Läs också: Lag om delad hälsodata i EU kan snart bli verklighet

Katarina Nyström lägger bland annat två förslag om ändringar i patientdatalagen. Det ena ska möjliggöra användandet av personers patientuppgifter som underlag vid vård av en annan patient, det andra ska underlätta vidareanvändning av hälsodata vid klinisk forskning.

Dagens Nyheters debattsida lyfter utredaren den skräddarsydda precisionsmedicinen som ett område där hennes förslag kan få särskilt stor betydelse – inte minst eftersom Sverige inte lyckas hänga med i utvecklingen på området, till följd av det nuvarande regelverket.

”Nyckeln till ännu fler och snabbare förbättringar ligger i att kunna jämföra och dela data som genereras när till exempel en patients gener analyseras”, skriver Katarina Nyström.

Genom att göra hälsodatan mer tillgänglig ska precisionsmedicinska databaser kunna tas fram, där patientuppgifter samlas in för att bygga ett underlag att utgå från i vården av andra patienter.

Läs även: Digitalt verktyg skickade hem rätt patienter från akuten

Det här innebär inte att vårdpersonal kommer att få rätt att söka fritt efter patientuppgifter i olika journalsystem, utan tillgången till databaserna ska vara begränsad till ”den regionalt bedrivna specialiserade vården”, skriver utredaren.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här! Kommentarer publiceras efter granskning.

2023-11-27
Utredningens förslag är bra men alldeles för snävt. Sverige behöver en lagstiftning som möjliggör intentionerna i förslag till ny EU lag: individen äger sin data, men samhället har ansvar för den. Data måste kunna användas vid varje vårdkontakt och ses som en sammanhållen journal! För individens bästa men också för att följa invånarnas hälsa, inte minst barnens!
Lars Gelander

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev