Dagens PS

Ett mysterium varför vissa nyser av julgranen

Ganska många nyser av julgranen, eller får huvudvärk, men enligt en expert är varför det blir så ett mysterium
Ganska många nyser av julgranen, eller får huvudvärk, men enligt en expert är varför det blir så ett mysterium. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 dec. 2023Publicerad: 18 dec. 2023

Det är ganska vanligt att julgranen får folk att börjar nysa eller bli snoriga. En del kan även få huvudvärk, symptomen är dock oftast inte så starka att de är farliga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Katariina Ijäs, expert vid finska Allergi-, hud- och astmaförbundet, tror att det är vanligare att reagera på julgranen bland personer med astma och andra allergier, eller bland personer som är överkänsliga mot lukter, det skriver Svenska Yle.

Ett mysterium

Hon säger att symptomen ofta inte är så starka att de är livsfarliga, men att det eventuellt kan vara farligt om du har astma och symptomen förvärras av julgranen.

Överkänslighet mot julgran är inte officiellt en allergi och enligt Katariina Ijäs är det ett mysterium varför granen orsakar symptom hos en del.

Det kan dock finnas flera orsaker. Det kan handla om pollen eller mögel, men det finns också insekter och mikrober som kan ge upphov till symptom när de kommer inomhus.

I granen finns dessutom kåda som en del kan vara allergiska mot. Katariina Ijäs menar att det även kan handla om doft.

“10–30 procent av människorna är överkänsliga för dofter, så lika många kan kanske riskera att få symtom också av granen”, säger hon till Svenska Yle.

Balkongen eller plastgran

ANNONS

Den som vill minska risken att bli snuvig eller få huvudvärk av granen kan ställa den på balkongen, eller kanske välja en plastgran.

Den som absolut vill ha en riktig gran, men får symptom av den, kan testa om allergimediciner hjälper, men blir symptomen värre bör man byta till en plastgran.

“Plastgranar är nuförtiden ganska bra. Tidigare kunde de också dofta ganska starkt, men nuförtiden finns det många alternativ”, säger Katariina Ijäs till Svenska Yle.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Din julgran kan vara en klimatbov Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS