Forskare: Stärk ditt skelett genom att äta en viss frukt

Du kan förstärka ditt skelett genom att äta 5–12 torkade frukter om dagen Det visar en studie från välrenommerade Penn State University.

Benskörhet (osteoporos) är en bensjukdom som drabbar ungefär var tredje kvinna och var sjätte man över 50 års ålder.

Sjukdomen försvagar och avkalkar skelettet inifrån, vilket gör det så poröst och svagt att det i värsta fall lätt kan brytas av.

Den bästa förebyggande åtgärden – förutom daglig motion och styrketräning – är en hälsosam och varierad kost.

Och nu visar en studie att den dagliga kostplanen gör nytta för dina ben om den inkluderar en frukt som ofta förbises.

Bara 50–100 gram av den torkade frukten kan minska risken för benskörhet avsevärt.

Mat som läkemedel

Forskare vid Penn State University delade in nästan 200 personer över 50 år i tre grupper och följde deras benhälsa under ett år.

En grupp åt som vanligt, en annan åt 50 gram katrinplommon varje dag och den tredje åt 100 gram katrinplommon.

Katrinplommon var tidigare mest kända för sin laxerande inverkan, men har på senare årtionden visat sig kunna motverka såväl hjärtsjukdomar som cancer.

Det beror på att dessa skrynkliga frukter är fullproppade med mineraler och vitaminer som stimulerar kroppens egen produktion av antioxidantrika fenoliska syror och polyfenoler.

Det var därför forskarna ville undersöka om de torkade plommonens även kunde sitmulera vårt skelett.

© Shutterstock

Vi har fyra slags skelett

Skelettet består av 206 ben. Alla har samma inre uppbyggnad, men den utvändiga formen varierar en hel del.

Platta ben:

Kraniet, revbenen med flera.

Korta ben:

Handlovsbenen, knäskålen med flera.

Oregelbundna ben:

Ryggkotorna, underkäken med flera.

Rörben:

Lårbenet, armbågsbenet med flera.

Efter tolv månader visade resultaten att de två grupper som hade ätit 5–12 katrinplommon dagligen hade friskare ben och därmed löpte lägre risk att förlora benmassa och därmed få osteoporos.

"Överflödet av vitaminer, mineraler, fenolsyror och polyfenoler i katrinplommon minskar risken för inflammatoriska cytokiner – proteiner som reglerar inflammation i skelettet", förklarar studiens huvudförfattare Connie Rogers, som är professor i näringsvetenskap vid Penn State, i ett pressmeddelande.

Obalans mellan benceller för oss sjuka

Ett friskt skelett beror på en harmonisk balans mellan två sorters benceller: dem som bryter ned gammal benvävnad och dem som bygger upp ny. Obalans leder till sköra, massiva eller deformerade ben.

© Shutterstock

För hög nedbrytning leder till benskörhet

Benskörhet börjar vanligen efter 40 års ålder och är den vanligaste bensjukdomen. Sjukdomen orsakas av att benets så kallade benbyggande celler, osteoklasterna, bryter ned benet snabbare än de benbildande osteoblasterna kan återuppbygga det. Följden blir att hålrummen i benets inre blir större. Personen sjunker ihop på grund av en försvagad ryggrad och bryter lättare ben. Osteoporos kan till viss del hållas i schack med hjälp av medicinering.

© Shutterstock

För lite nedbrytning ger tät benvävnad

Vid sjukdomen marmorbenssjuka, osteopetros, förlorar skelettet sin porösa inre struktur och blir onormalt tätt. Marmorbenssjuka är en sällsynt ärftlig sjukdom som hämmar osteoklasternas funktion så att de inte kan bryta ner benvävnaden. Därmed begränsas inte tillväxten av benvävnad. Sjukdomen kan uppstå vid olika tidpunkter i livet. Om det sker i spädbarnsåldern är dödligheten hög till följd av aplastisk anemi och därmed blodbrist.

© Shutterstock

Ohämmad tillväxt ger böjda ben

En till åtta procent av befolkningen drabbas av Pagets sjukdom, då tillväxten av benvävnad spårar ur och benet blir upp till en centimeter tjockare om året. I värsta fall blir benen böjda. Kraniet kan också börja trycka på nerver så att den drabbade till exempel mister synen.

Förutom katrinplommonens medicinska egenskaperna är den torkade frukten dessutom otroligt näringsrik.

En portion med 4–6 katrinplommon innehåller cirka 100 kalorier och 20 olika vitaminer och mineraler.

Det finns ännu inget botemedel mot osteoporos, och forskarna fortsätter sträva efter att reda ut vad som orsakar den livsförändrande sjukdomen.

En studie gjord vid University of Southern California har visat att PFAS-ämnen kan öka ungdomars risk för benskörhet senare i livet.

PFAS misstänks minska tätheten av benmineraler i skelettet. Det som även kallas bentäthet, och som avslöjar om man lider av benskörhet eller inte.