Han avslöjar omfattande F-skattefusk bland 21 miljoner fakturor till Sveriges kommuner

Taggar i artikeln

Jens Nylander
Publicerad
Uppdaterad

Jens Nylander hittade omfattade fusk med F-skatten när han digitaliserade och grävde bland de 21 miljoner fakturor som har skickats till Sveriges alla kommuner under 2022 och 2023. Nu gör han det möjligt för alla som själva vill söka bland fakturorna.

Anders Frick

För Realtids läsare behöver Jens Nylander knappast längre någon presentation. En gång i tiden var han mp3-kungen ”Jens of Sweden”, drev hörlursbolaget Jays och bilelektronikboxbolaget Automile, medan han numera kommenterar elbolag, köper bankaktier, identifierar penningtvätt och – framförallt – analyserar data med hjälp av sitt egenutvecklade verktyg Ormeo.

Nu har han grävt bland de 21 miljoner fakturor som har skickats från 200.000 leverantörer till landets 290 kommuner under 2022 och 2023. Granskningen visar att hälften av alla leverantörer har fel organisationsnummer i kommunernas register, ofta på grund av att man har uppgivit en felaktig siffra eller att två eller flera siffror har bytt plats. Detta gör också att kommunernas kontroller för F-skatt sätts ur spel. Men även bland de 100.000 leverantörer som finns kvar att granska så har tusentals kommit på ett sätt att undvika kontroll. Detta skriver Jens Nylander om på sin blogg.

Efter att han frågade drygt 100 kommuner om deras rutiner för att undvika fusk så har han förstått  hur många leverantörer gör att undvika kontroller – nämligen att fakturorna går via en tredjepartsaktör.

Annons

”Genom att använda en factoringtjänst kan leverantörerna skicka fakturor till kommunerna och undvika kontrollerna hos de kommuner som ens har någon kontroll eftersom den sker på fel uppgifter dvs. factoringbolagets uppgifter vid utbetalningstillfället och inte leverantörens uppgifter”, skriver Jens Nylander på bloggen.

Genom detta upptäckte han exempelvis hur Haninge kommun betalade ut över 9 miljoner kronor till ett bolag utan F-skatt, genom att gå via Prioritet Finans. Just i fallet med Haninge så har kommunen inlett en utredning efter att de fick ta del av Jens Nylanders uppgifter. Totalt har han för de senaste 12 månaderna upptäckt felaktiga utbetalningar om 89 miljoner kronor.

Hur kom du på idén att granska detta?
– Jag är pappa till tre barn och de senaste två åren har jag sett hur olika besparingar slår hårt mot skolorna och lärarna. Jag började därefter försöka samla in material från kommunerna och hade ursprungligen ingen tidsplan, men när jag i juni 2023 fick hör att skolmjölken skulle tas bort i Köping så bestämde jag mig att jag ska ha en kartläggning klar innan julen 2023, säger Jens Nylander till Realtid.

Annons

Hur går dina egna tankar när du upptäckte vilket fiffel som verkar pågå där ute?
– Kommunerna har ett svårt arbete och behöver bättre hjälp kring kontrollfunktionen. Att det saknas kontroller och betalas ut pengar felaktigt tyckte jag inte var konstigt givet mängden fakturor och leverantörer och att man inte har rätt uppgifter i systemen. Men det var först nära jag börja gräva vidare om konsulter och märkliga fakturor som jag blev som mest förvånad, säger Jens Nylander och tillägger att kartläggningen kommer att fortsätta i vinter.

Förutom att själv undersöka kommunala leverantörsfakturor så har Jens Nylander tillgängliggjort ett verktyg för den som själv vill ta en närmare titt på vilka fakturor som kommunerna har tagit emot under 2022 och 2023. Verktyget finns på kommun.jensnylander.com och han har även startat en diskussionsgrupp på Facebook för det fortsatta arbetet.

Annons