Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V75

Ett underligt beslut att ”sno” slantarna

Varje vecka sker händelser inom travvärlden som du kanske missat i flödet.

Men hjälpen finns här. 

SportExpressens Tom Parneborg har blickat framåt, bakåt, ut i världen och in på stallbackar och punktmarkerar den gångna veckans hetaste snackisar.   

Tom Parneborg.
Foto: OLLE SPORRONG

Fortsatta svenskframgångar

Johan Untersteiner var helgens man av svenskarna nere i Frankrike. Han satt själv upp bakom Karat River som vann ett fint lopp på Vincennes för fyra- och femåringar under lördagen. I Prix Oscar Collard vann han före en annan svenskhäst, nämligen Daniel Redéns Bengan som följde med bra till andraplatsen. Redén hade även med Indy Rock som fick en svår resa men spurtade raskt till slut även om det inte nådde längre än en sjätteplats. För Johan Untersteiner var helgens framgångar inte slut då det blev seger för V75-kändisen Behind Bars som tävlade i Bordeaux under söndagen. Även Daniel Redén var nog nöjd med söndagen då Admiral As gjorde debut på kolstybben och efter att ha varit en bit efter i starten flög han fram till slut och han förbi alla utom Prix d’Amerique-fyran Hip Hop Haufor och blev tvåa.    

Stall i sorg

Från Vincennes kom dock också helgens tråkigaste nyhet. Stall Wäjersten har ju flera fina hästar på plats i Paris och Titan Yoda gjorde i söndags sin andra start. Han var dock inte på topp och togs ur loppet för att sedan falla ihop på stallbacken. Som alltid är det ytterst tragiskt när något sådant händer och när det är en häst känd från V75 och svenska årgångslopp får det stora rubriker. Något jag dock ogillar är när många dels spekulerar i vad som hänt och som sätter frågetecken för hästvälfärden efter en sån här olycka. Direkt efteråt är det nära omöjligt att säga exakt vad som hänt och varför, och att spekulera är enbart ett hån mot kretsen kring hästen som precis förlorat en fin kompis.

MED till 1000

I veckan nådde Mats E Djuse 1000 segrar i karriären som näst yngst någonsin, enbart slagen av brorsan Magnus. Mats tog jubileumssegern på Umåker i fredags kväll med Jan-Olov Persson-tränade Våler Nikolai. Det är lätt att MED hamnar lite i skuggan bakom Magnus som nu är på väg mot andra raka segern i körsvensligan, och därför är det viktigt att lyfta att Mats nådde 1000 segrar snabbare än namn som Björn Goop och Erik Adielsson. Visst, det kanske är bättre förutsättningar än någonsin för att stapla segrar, men endast fem kuskar någonsin har nått milstolpen innan 30 år fyllda. Mats Djuse? Han har precis fyllt 25…

Tidiga streckprocenten

Det var snurrigt hos många som öppnade listorna i mitten av veckan. Vi såg flera stora favoriter på procenten, men flera av dessa var inte alls några man förväntade sig bli megalampor. Det blev därför enormt stora svängningar i procenten under fredag och lördag. Anledningen till varför listorna såg lite underliga ut i spelprocenten tidigt i veckan är svårt att säga, men det gör ju att det helt klart är värt en påminnelse att inte spela efter strecklistan och att det viktigaste är att göra grundjobbet tidigare i veckan för att sedan kunna utläsa värdet (sin egen vinstchansvärdering jämfört med spelprocenten) först på lördag eftermiddag när man lämnar in sitt system. Låt er inte luras av låg omsättning och underliga spelprocent!

Uppesittarkväll utan jackpot

Efter en favoritparad på Bollnäs, där High On Pepper kanske var det stora utropstecknet, blev det ingen utdelning på fem rätt. Dessa pengar går dock inte vidare till uppesittarkvällen på Mantorp, utan alla slantar flyttas raka vägen till nyårsaftonen och Axevallas omgång som nu är uppe i epitetet DrömJackpot (beräknat att det blir över 75 miljoner till en ensam vinnare). Ett lite underligt beslut enligt mig. Självklart är nyårsafton viktig för ATG, men att ”sno” slantarna från uppesittarkvällen, där man kör V75-start 20.00 och kanske kan få lite TV-tid till miljonpublik i BingoLotto, är det rätt väg? Eller hade det varit bättre att kunna visa upp en smaskig jackpot till potentiella nya spelare? 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.