Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Karlssons regnbågsfärgade handbollsskor har fått plats på Blekinge museum: ”Väldigt hedrande” Foto: Erik Lundmark/SVT

Här blir handbollsstjärnans unika skor museiföremål

Uppdaterad
Publicerad

I protest mot handbollsförbundets strikta regler kring regnbågsfärgade kaptensbindlar tog handbollslegendaren på sig ett par regnbågsfärgade skor istället. Nu blir de unika skorna ett utställningsföremål på Blekinge museum.

När svenska handbollslandslaget skulle spela EM i Polen ville lagkaptenen Tobias Karlsson ha på sig en regnbågsfärgad kaptensbindel. Men europeiska handbollsförbundet sa nej.

– Då satte vi oss med regelverket och kom fram till att skor var det enda som inte kontrollerades vad gäller färgkoder och liknande, säger Tobias Karlsson.

Sagt och gjort, hösten 2018 gick han ut på plan i ett par regnbågsfärgade skor. Året därpå lade han skorna på hyllan, men nu har de istället lämnats in till Blekinge museum.

– Vi är väldigt tacksamma att vi får ta emot det här. Det är ett väldigt laddat föremål med en spännande berättelse. Och vi på museet är också måna om öppenhet och allas lika värde, säger Jonas Eckerbom, enhetschef på Blekinge museum.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.