Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionstyrelsens ordförande Robert Lindén (SD) vill utreda ett eventuellt utträde ur Svenskt Ambulansflyg. Foto: Cajsa Bengtsson/ SVT

Därför vill regionstyret utreda ambulansflyget: ”Blekinge betalar mest”

Publicerad

Förbundet Svenskt Ambulansflyg flyger akuta sjuktransporter i alla Sveriges regioner.

Men nu vill det SD-ledda styret i Region Blekinge utreda om man ska vara fortsatt medlem och få ta del av verksamheten.

Svenskt Ambulansflyg är ett kommunalförbund där samtliga av Sveriges 21 regioner är medlemmar. Förbundet utför sjuktransport med flygplan dygnet runt med beredskapsbaser i Umeå, på Arlanda och Landvetter.

Men nu vill regionstyret i Blekinge utreda om regionen eventuellt ska lämna förbundet.

– Blekinge betalar mest i hela Sverige när det kommer till denna verksamheten, tillsammans med några andra regioner, säger Björn T Nurhadi (SD), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Flygtransporterna är på regionernas räkning och handlar i huvudsak om patienter som transporteras mellan två sjukhus, som exempelvis är i behov av specialistvård. Det kan också handla om transport av organ inför donationer, då tid spelar en stor roll.

– Det känns väldigt oroväckande och är ett helt vansinnigt beslut att utreda det här, säger Christina Mattisson (S), oppositionsregionråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.