Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se drönarbilder som verifierats av AP och som visar ett stort antal stupade. SVT vill varna för att bilderna kan upplevas som obehagliga. Foto: 110 mekaniserade brigaden, Ukraina

Drönarbilder visar krigets blodiga verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Hårda strider har under hösten pågått om staden Avdijivka i östra Ukraina. Nu bekräftar drönarbilder att några av krigets värsta slag har utspelats i området.

Hårda strider har under hösten pågått om staden Avdijivka i östra Ukraina. Redan förra året kallades sedan ”ett andra Bachmut”, vilket nu blivit allt mer sant. Ukraina uppgifter från november, som är svåra att verifiera, gör gällande att omkring 7000 ryssar dödats vid Avdijivka.

Under de senaste två månaderna har de ryska soldaterna ryckt allt närmare staden, men priset för framryckningen har varit mycket högt. Drönarbilder från det lilla samhället Stepove, strax norr om Avdijivka, bekräftar nu att några av krigets hårdaste slag utspelas där.

Kriget i Ukraina

Bilderna är verifierade

Nyhetsbyrån AP har verifierat bilderna, som har filmats av Ukrainas 110:e mekaniserade brigad, genom att jämföra dem med bilder tagna av en annan styrka sex dagar senare.

”Scenen är apokalyptisk”, skriver journalisterna på AP som har räknat till 150 kroppar. De flesta uppges bära ryska militäruniformer, En filmsekvens är tagen strax söder om Stepove och en annan norr om samhället.

Enligt brigaden är det möjligt att några av de döda kropparna som syns i materialet var ukrainska soldater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet