Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elon Musk
Mimmie Björnsdotter Grönkvist

Elon Musk hycklar om yttrandefriheten

Hanteringen på X av Aftonbladets Tesla-granskning är oroväckande.

Den offentliga debatten kan inte vara avhängig Elon Musks sköra ego.

X, tidigare Twitter, bytte namn och logga när Elon Musk tog över.
Foto: JONATHAN RAA/NURPHOTO/SHUTTERSTO / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Högt i tak, men inte när han själv omtalas och kritiseras, när Elon Musk får bestämma.
Foto: HANNIBAL HANSCHKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

”Fågeln är befriad.”

Så skrev Elon Musk på Twitter – numera ”X” – för lite mer än ett år sen då han blev appens ägare. 

Själv var han sedan länge en van twittrare, och ett uttalat syfte med köpet var att värna yttrandefriheten på plattformen. 

Av vissa, främst åt höger, upplevdes den nämligen som allt mer hotad. Detta bland annat på grund av avstängningar av högerdebattörer och politiker som Jordan B. Peterson och Donald Trump.

Fler av dem har sedan dess fått klarttecken från Musk att återanvända till appen. Vissa, som Peterson, har gjort det. Trump har däremot valt att stanna på sitt eget ”Truth Social.”

Men korståget för yttrandefrihet slutade inte där för Musks del. Modereringen av hatiskt, desinformerande och konspiratoriskt innehåll har blivit svajigare, menar många kritiker, och han själv har anklagats för att sprida antisemitiska konspirationer.

Stora bolag, som IBM, Disney och Apple, har stoppat sina annonsköp på sajten, efter att deras reklam synts i anslutning till närmast nynazistiskt innehåll. Det har fått Musk att i sin tur hota med att stämma annonsörerna.

En plattform som styrs av Elon Musks sköra ego inte är särskilt mycket bättre.

Samtidigt är yttrandefriheten inte absolut ens när Musk bestämmer. I fjol, efter ägarbytet, blev rapparen Kanye West avstängd på grund av uppmärksammade antisemitiska yttranden. Efter åtta månader fick han dock återvända.

Det är dock otydligt var gränsen går för Musk, som ibland överlåtit viktiga beslut om appen till offentliga omröstningar på sitt eget konto – som att låta den blockerade konspirationsteoretikern Alex Jones återvända

Musk agerar likt en romersk kejsare som benådar gladiatorer, om publiken hurrar högt nog och han själv är på gott humör. Arbiträrt värre.

Ett ämne är dock uppenbart känsligt att debattera på X: Musks egen person – och hans företag. Då uppvisar yttrandefrihetskämpen plötsligt väldigt tunn hud.

I helgen publicerade Aftonbladet en gedigen granskning som visade vissa sällsynta metallers väg från gruvor med barnarbete på Madagaskar till batteriet i elbilar.

På X försågs dock länken till reportaget med ett varningsmeddelande om att den leder till en osäker hemsida, med eventuellt vilseledande innehåll.

Av en slump är det Elon Musk som grundat Tesla, ett företag som förekommer i granskningen.

Tidigare har också flera journalister blivit blockerade efter att de skrivit om ett numera blockerat Twitter-konto som, med hjälp av för allmänheten tillgängliga uppgifter, följde var i världen Musks privatplan befann sig.

Ett ord som ligger nära till hands är hyckleri. 

När Musk, en av världens rikaste personer, köpte Twitter fick han på köpet ett stort inflytande över villkoren för hur debatten på nätet förs. Flera fall visar nu att han inte riktigt är den uppgiften mogen.

Även de som köpt Musks kritik av hur övriga sociala medie-jättar begränsar innehåll på nätet borde kunna erkänna att den plattform som styrs av Elon Musks sköra ego inte är särskilt mycket bättre.

Fågeln blev inte fri, den bytte bara bur.