Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland

Uppgifter: Därför kan Ryssland kastas ur IIHF

Den ryske målvakten Ivan Fedotov har spelat trots sin avstängning.

Nu kan det ryska ishockeyförbundet kastas ut ur det internationella ishockeyförbundet.

– De måste tvinga dem att följa IIHF:s beslut, säger ordföranden Luc Tardif till Match tv.

Tidigare: Ryska OS-hjälten kan föras till ”extrem plats”
Den ryska målvakten Ivan Fedotov.
Foto: ALEX PLAVEVSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Luc Tardif, IIHF:s ordförande.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Han spelade OS, skulle till NHL, försvann, hamnade på en avlägsen armébas och spelade ingen hockey på hela förra säsongen.

När han väl dök upp igen blev det inte heller någon flytt till Philadelphia Flyers för den ryske landslagsmålvakten Ivan Fedotov efter tiden i armén.

I höstas skrev han på ett nytt kontrakt med arméklubben CSKA Moskva, trots att han ska ha haft ett gällande avtal med NHL-klubben som han skrev på 2022. Det fick som följd att Fedotov stängdes av från spel i fyra månader av det internationella ishockeyförbundet i augusti.

Men det har inte stoppat honom från att spela i den ryska ligan KHL med CSKA. Hittills har det nämligen blivit 23 matcher för honom under hösten. Nu kan IIHF ta i med hårdhandskarna och hotar Ryssland med hårdare straff, menar en källa till ryska Match tv. Detta sedan det ryska ishockeyförbundet överklagat avstängningen, men fått avslag. 

”Vill de vara medlemmar?”

Det skulle kunna sluta med att de utesluts från det internationella ishockeyförbundet helt.

– Vill de fortsätta vara medlemmar i IIHF? Nu är det upp till dem och hur de ställer sig till beslutet. Vill de vara kvar i det internationella ishockeyförbundet måste de tvinga CSKA och Ivan Fedotov att följa IIHF:s beslut, säger det internationella ishockeyförbundets ordförande Luc Tardif till den ryska sajten.

Sedan invasionen av Ukraina och det efterföljande kriget har Ryssland stoppats från att delta i internationella turneringar.

– Min uppfattning är att det i rådande läge är helt otänkbart att Ryssland och Belarus deltar i internationella mästerskap. Vi i IIHF:s styrelse fattar beslut ett år i taget. I våras beslutade vi att Ryssland och Belarus inte heller deltar i världsmästerskap säsongen 2023/2024, ett beslut svensk hockey står bakom, sade Anders Larsson som sitter i IIHF:s exekutivkommitté i höstas.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.