Varit en av seriens bästa

Med halva serien spelad är det läge att göra ett nedslag i varje lag och jämföra med hur det såg ut i fjol och vad som varit bra den senaste tiden.

✅ Nyförvärvet som kommit igång
✅ En poäng de senaste nio matcherna
✅ Seriens just nu bästa målvakt.
✅ Anledningen till att man vunnit på slutet
✅ Släpper fortfarande in för många mål
✅ Galet effektiva

1) Färjestad 25 matcher 51 poäng
(I fjol 43 poäng)
+ 8 poäng

Kommentar: Har inte fallit igenom en enda gång i SHL den här hösten. En bra, spetsig och bred trupp har skapat en vass konkurrenssituation och gjort att man hållit nivån uppe under hela hösten. Färjestad har endast förlorat fem matcher efter ordinarie tid och som mest har man gjort det med två mål. Imponerande.
Spelet i 
powerplay har varit svagt den senaste tiden. På de nio matcher som varit efter landslagsuppehållet har man endast gjort tre mål. Med det är man bland seriens sämsta lag.

Victor Ejdsell har svarat för nio mål och totalt tolv poäng på de senaste nio matcherna. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

2) Växjö 26 matcher 50 poäng
(I fjol 53 poäng)
– 3 poäng

Kommentar: Har växlat upp rejält efter landslagsuppehållet i november något som åtta segrar på nio matcherna vittnar om.

Under den här perioden har man gjort näst flest mål efter Färjestad och släppt in minst mål. Den stora skillnaden mot inledningen av säsongen är sättet som man hanterar pucken på. Det står återigen att känna igen till skillnad från hur det såg ut under inledningen av säsongen när flertalet nya backar behövde tid för att anpassa sitt spel.

Joel Persson har varit dominant i spelet och en stor anledning till Växjös fina form. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

3) Linköping 26 matcher 45 poäng
(I fjol 36poäng)
+ 9 poäng

Kommentar: Den senaste tiden har defensiven blivit avsevärt mycket bättre. Fram till landslagsuppehållet i november hade man släppt in 47 mål på 17 matcher vilket var fjärde flest i serien. Sedan dess har man endast släppt in 19 mål på nio matcher vilket, näst efter Växjö, är bäst i serien. Man har alltså gått från att släppa in i snitt 2,76 mål per match till 2,11 vilket såklart gjort skillnad. Jag ser ett lag som satt sin defensiva struktur och där alla underkastar sig det hårda arbetet.

Jesper Myrenberg har varit den statistiskt bästa målvakten sedan förra landslagsuppehållet. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN

4) Skellefteå 25 matcher 43 poäng
(I fjol 47 poäng)
– 4 poäng

Kommentar: Skellefteå har gjort fler mål på de nio matcher man spelat efter landslagsuppehållet än vad man gjorde på de 16 matcherna dessförinnan. Spelet i powerplay har varit galet effektivt med en utdelning på över 44%. Filip Sandberg har svarat för tio poäng medan Max Lindholm gjort nio poäng under den här perioden. På senare tid har även hypade nyförvärvet Andreas Johnson kommit igång vilket lovar gott för framtiden.

Robert Ohlsson har anledning att le efter att Skellefteås offensiv kommit igång. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

5) Timrå 25 matcher 43 poäng
(I fjol 41 poäng)
+ 2 poäng

Kommentar: Vändningen kom i samband med 2-0 segern mot Frölunda på bortaplan den 25e november. Timrå har prioriterat defensiven och förenklat spelet bakifrån. Det tycks ha gett bra resultat. Tim Juel har under den här perioden spelat på den nivå han gjorde under andra halvan av säsongen med Oskarshamn i fjol.

Ante Karlsson har satt en stabil defensiv under de senaste matcherna. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

6) Frölunda 27 matcher 41 poäng
(I fjol 47 poäng)
– 6 poäng

Kommentar: Krisen knackade på dörren efter att man inkasserat sin tredje raka förlust när Timrå vann med 2-0 inför 11680 (mestadels) frustrerade supportrar. Därefter väntade fem raka bortamatcher något som lär ha oroat med tanke på att man fram till dess varit seriens sämsta bortalag. Frölunda gjorde det väldigt bra och tog tio av 15 poäng på dessa matcher. Det var tydligt hur man satt defensiven i fokus något som såklart gick ut över det offensiv spelet. Efter det senaste landslagsuppehållet har man endast gjort 19 mål på nio matcher. Bara Malmö och Oskarshamn har varit sämre.

En poäng på de senaste nio matcherna har Malte Strömwall svarat för. Här finns det mer att få ut. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

7) Luleå 25 matcher 40 poäng
(I fjol 34 poäng)
+ 6 poäng

Kommentar: Luleå har varit lite av ett varannan dags-lag sen senaste månaden. Under de åtta senaste matcherna har man vunnit matchen efter man förlorat och förlorat efter att man har vunnit.

I Powerplay har man svarat för tolv mål de senaste nio matcherna med en effektivitet på nästan 43%. Däremot har man endast gjort tio mål under samma period i spelet fem mot fem. Där finns det mer att få ut framöver vilket också kommer skapa en stabilitet och ett jämnare spel.

Linus Omark har gjort tolv poäng sedan förra landslagsuppehållet vilket är bäst tillsammans med Färjestads Victor Ejdsell. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN

BILDBYRÅN

8) Leksand 25 matcher 39 poäng
(I fjol 38 poäng)
+ 1 poäng

Kommentar: Leksand avslutade med fyra raka segrar innan landslagsuppehållet i november. Därefter har man tagit 14 poäng på nio matcher vilket gör att poängsnittet på 1,56 poäng per match är identiskt mot innan uppehållet. Leksand har stabiliserat upp sitt spel och gör bättre bedömningar i spelet med puck än under inledningen av säsongen. Dock måste spelet i numerärt överläge förbättras avsevärt. Man är häften så effektiva i sitt powerplay efter landslagsuppehållet som man var innan detsamma. 

Lucas Elvenes har varit en av seriens genomgående bästa spelare den senaste tiden. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

9) MoDo 25 matcher 36 poäng
(Brynäs i fjol 32 poäng)
+ 4 poäng

Kommentar: Efter landsgsuppehållet har MoDo haft ett poängsnitt på 1,56 vilket är detsamma som Frölunda, Luleå och Leksand. Klarar man att hålla i det framöver så kommer man, med råge, säkra ett nytt SHL-kontrakt. MoDo´s genomgående bästa match för säsongen var borta mot Rögle i början av december. I 2-0 segern spelade man med en tajt och strikt defensiv som jag inte sett laget göra tidigare.

Mikkel Aagaard och Riley Woods har varit Modo´s två genomgående bästa spelare. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

10) Örebro 25 matcher 35 poäng
(I fjol 38 poäng)
– 3 poäng

Kommentar: Faktum är att Örebro inte är så långt efter poängmässigt vid samma antal matcher som i fjol. Dock är man präglad av deras usla form just nu. Sedan förra landslagsuppehållet har Örebro endast tagit nio poäng på nio matcher vilket är tredje sämst i serien. Örebro brukar vanligtvis vara stabila i sitt spel i numerärt underläge. De senaste nio matcherna har man släppt in sju mål där statistiken ligger på mindre smickrande 58,82%.

Johan Hedberg och hans Örebro har lite att fundera på efter en räcka med dåliga matcher. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

11) Rögle 25 matcher 32 poäng
(I fjol 34 poäng)
– 2 poäng

Kommentar: Rögle var rejält på gång efter landslagsuppehållet med fyra raka segrar. Därefter tog man endast två poäng på de sista fem matcherna innan uppehållet. Det fick konsekvenser tidigare under veckan när bröderna Cam och Chris Abbott fick sparken.

Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN /

12) Malmö 25 matcher 30 poäng
(I fjol 27 poäng)
+ 3 poäng

Kommentar: Seriens sämsta lag med tre poäng på åtta matcher efter landslagsuppehållet i november har gjort att man är involverade i bottenstriden i år igen. En förklaring kan ligga i några av de tuffa backskador man haft på en redan tunn trupp och en annan är skotteffektiviteten som sjunkit från 13,38 till 8,12% efter uppehållet. Sett till den stora bilden så ligger Malmö plus mot i fjol vilket är bra även om poängskörden de senaste matcherna oroar.

Tomas Kollars Malmö har haft en rejäl dipp sedan förra landslagsuppehållet. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN /

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

13) HV71 25 matcher 29 poäng
(I fjol 30 poäng)
– 1 poäng

Kommentar: HV71 har tagit i snitt 1,5 poäng per match efter uppehållet att jämföra med en poäng per match under de första 17 matcherna. Håller man ett poängsnitt om 1,5 poäng per match även framöver så kommer man att undvika kvalspel. Defensiven och antalet insläppta mål är fortfarande på tok för många. Faktum är att man släppt in i snitt fyra mål per match efter landslagsuppehållet vilket till och med är sämre än vad det var under de 17 första matcherna.

Anton Strålman och hans HV71 måste få ordning på sin defensiv. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

14) Oskarshamn 25 matcher 17 poäng
(I fjol 31 poäng)
– 14 poäng

Kommentar: Hopplöst sist och det finns inte mycket som talar för att Oskarshamn ska kunna undvika kval. Även om de aldrig säger det utåt så inser man det både som spelare och ledare. Nu handlar det om att sätta en defensiv som man kan känna trygghet i något som man haft svårt att göra under säsongen.  Det har dock sett aningen bättre ut de senaste tre matcherna vilket går att bygga vidare från.

Är det Emil Kruse som man ska luta sig mot i Oskarshamn framöver? Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny