Raserade byggnader efter ett jordskalvet i Gansu. Foto: XINHUA / Zhang Hongxiang

Dödligt skalv i Gansu i Kina – mer än hundra döda

Uppdaterad
Publicerad

Minst 118 människor har dött och hundratals skadats i samband med ett jordskalv i nordvästra Kina. Skalvet, med en magnitud på minst 5,9 inträffade mitt i natten.

Enligt den statliga tv-kanalen CCTV har minst 105 personer konstaterats döda och 400 skadats i Gansuprovinsen samt 13 döda och 100 skadade i den angränsande provinsen Qinghai.

Skalvet inträffade vid midnatt lokal tid natten mot tisdag. Enligt kinesiska räddningsstyrkor är de materiella skadorna omfattande.

Skalvet fick hus att rasa samman och tvingade ut människor på gatan, ut i en natt med minusgrader i de högt belägna områden där skalvet skedde.

Kinas president Xi Jinping har lovat att ingen möda ska sparas i räddningsarbetet.

Skalvdrabbat område

Skalvet var på tio kilometers djup och runt tio mil sydväst om provinsens huvudstad Lanzhou, enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Medan USGS angav styrkan i skalvet till 5,9 anger nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua) 6,2.

De båda provinserna drabbas tämligen ofta av skalv. Myndigheter har förbättrat och skärpt bland annat byggstandard som skydd mot jordbävningar.

Gansu har tidigare genomlidit mycket omfattande skalv, med officiella dödstal på 180 000 döda vid en jordbävning 1920 och 70 000 döda vid skalv 1932.

http://tt.se/media/image/sdldi3DtWZP3nI Räddningsarbetare letar bland rasmassor i en del av staden Haidong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.