Masimo vann patenttvisten

Apple Watch säljstoppad i USA - Apple försöker nu kringgå patentdom 

Försäljningen av Watch Series 9 och Ultra 2 stoppas av Apple i USA.

Publicerad Uppdaterad

Det handlar om en långvarig dispyt mellan Apple och medicinteknikföretaget Masimo angående den sensorteknik som Apple Watch använder för syremätning i blodet. Nu har US International Trade Commission (ITC) slagit fast att Apple Watch gör intrång i Masimos patent, och ITC har nu utfärdat ett beslut som kan förbjuda Apple att importera Apple Watch i USA. Därmed bekräftar man domen från i januari, då man även där kom fram till att Apple gjorde intrång i Masimos patent.

Apple säger att ITC:s förbud endast påverkar försäljningen av Apple Watch Series 9 och Apple Watch Ultra 2 eftersom dessa enheter har funktioner för att mäta syrehalten i blodet. Den enklare Apple Watch SE, som saknar denna sensor, påverkas inte och kommer att finnas kvar till försäljning.

Apple meddelar att man kommer att överklaga domen.

Uppdatering

En talesperson för Apple har talat med publikationen Bloomberg och sagt att man arbetar med att förändra algoritmen för syremätning, och att man mjukvarumässigt ska kunna kringgå ITC:s beslut. Masimo säger däremot att det inte är tillräckligt att ändra mjukvaran, utan att det är själva hårdvaran som behöver förändras.