Dagens PS

Storbanken svänger 180 grader om ekonomin

USA
Det är positiva tongångar som gäller för den amerikanska ekonomin framöver. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 19 dec. 2023Publicerad: 19 dec. 2023

Från recession till mjuklandning. Mycket har hänt under året i USA:s ekonomi, därför ändrar nu Bank of America sin prognos framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I början av 2023 var det mörka siffror som gällde när Bank of America lade fram sina prognoser. Storbanken spådde både räntechocker och recession i USA.

Nu när ekonomin på många sätt har återhämtat sig är det nya tongångar hos Bank of America som gäller. Bankens chefsekonom Michael Gapen målar nu upp ett helt nytt scenario framöver.

Bank of America ändrar prognos

Han har insett att de amerikanska konsumenterna fortsätter att spendera utöver förväntningarna, samtidigt som arbetsmarknaden är fortsatt stark.

Redan i augusti skrotade han tankarna på lågkonjunktur i slutet av året. Nu ser han istället en mjuklandning i början av nästa år.

Det beror på att Federal Reserve ser ut att hålla inflationen i schack samtidigt som arbetsmarknaden fortsätter uppåt.

“Även om det finns många sätt som den amerikanska ekonomin kan utvecklas på, så verkar Fed kunna hålla fast vid landningen mer än någonsin”, uppgav Michael Gapen till storbankens kunder på måndagen.

ANNONS

Senaste nytt

Visar motståndskraft

ANNONS

Hans tidigare negativa prognos har därmed gjort en helomvändning – sedan det visat sig att både konsumenter och företag har visat “betydande motståndskraft” mot högre räntor.

Samtidigt som Fed ser ut att börja sänka räntorna under 2024 och ser en mjuklandning framför sig så följer alltså Bank of America i samma fotspår som centralbanken. Bank of America tror att USA:s BNP kommer öka med 1,2 procent under nästa år, samtidigt som både inflationen och arbetslösheten går ner.

Det hänger dock mycket på konsumenterna, hävdar Gapen, eftersom det är de som lyfter upp den amerikanska ekonomin på sina axlar där deras köpkraft står för 70 procent av BNP:n i landet, enligt Fortune.

Många har mer pengar

Trots att många amerikanare har fått det tufft ekonomiskt är det också många som har det betydligt bättre ställt – tack vare den starka bostadsmarknaden och börsen – där den sistnämnda har stigit med 23 procent hittills i år.

Läs även:

Bankjätten åker på miljardböter – Dagens PS

BofA: USA i lågkonjunktur under tredje kvartalet – Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS