Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just nu åker magman österut, berättar Jakob Vegerfors, fotograf på Island. Foto: RUV, Morgonstudion/SVT

Svenske fotografen Jakob Vegerfors bevittnade utbrottet på Island: ”Tur i oturen var det har öppnats upp”

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Jakob Vegerfors från Sverige befinner sig på Island och har bevittnat vulkanens utbrott.

Han berättar hur det först kom två kraftigare jordbävningar – därefter öppnade sig en lång spricka i marken och lava kom upp till ytan.

– Det var inom några minuter som den första lavan kom upp synlig, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Jakob Vegerfors befinner sig på tisdagsmorgonen i Reykjavik på Island, som ligger omkring fem mil från det evakuerade Grindavik där vulkanen på måndagskvällen hade sitt utbrott.

Han har följt utvecklingen under natten och även lyckats fånga delar av det på film.

Vulkanutbrott på Island

– Det kom en jordbävningssvärm i går kväll och det har kommit några sådana utan att det har blivit utbrott. Men de här gången, på nästan under en timme från det att svärmen började, kom det synlig lava upp till ytan, säger han i Morgonstudions direktsändning.

Snö, hagel och lava

Enligt Jakob Vegerfors, som tidigare bodde i Uppsala, nådde de båda skalven som inträffade strax före utbrottet en fyra i styrkan. Därefter öppnade sig marken med en spricka som var fyra kilometer när den var som längst. Lavan har sedan dess sprutat ur marken.

– Det största direktivet nu är att inte vara på plats. De vill bland annat hålla alla utrymningsvägar öppna. Vi har tillåtelse att åka ut under vissa omständigheter men det har varit väldigt opålitligt väder med hagel och snö. Så det är rätt kaotiska scener där ute, säger han.

”Tur i oturen”

Över 3000 personer har tidigare evakuerats från Grindavik. Ingen större påverkan på staden har ännu rapporterats.

– Men det finns absolut en fara för att det kan hända. Det som har hänt är att det är lite tur i oturen var det har öppnats upp. Just nu åker det österut som är den bästa riktningen som är bort från Grindavik och den infrastruktur som är där ute, säger Jakob Vegerfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vulkanutbrott på Island

Mer i ämnet