Säkerhetsrådet skjuter upp omröstning – igen

Lars Larsson/TT

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2023-12-19

Samtal i säkerhetsrådet. Arkivbild med bland andra Kinas FN-ambassadör Zhang Jun, i mitten.

För andra dagen i rad skjuter FN:s säkerhetsråd upp en omröstning om omedelbar vapenvila i Gazakriget.

Mer än tre fjärdedelar av världens länder i FN har röstat för en omedelbar vapenvila, men i säkerhetsrådet blev först måndagens tänkta omröstning uppskjuten, och sent på tisdagen kom samma besked: Ingen votering i dag.

Sky News rapporterar att ett nytt försök görs på onsdagsförmiddagen, New York-tid. Anledningen till förseningen är att medlemmarna i säkerhetsrådet är oense om formuleringarna i det förslag som lagts fram av Förenade arabemiraten. Nyhetsbyrån AP rapporterar att det är USA som har bett om mer tid.

– Det är viktigt för oss att övriga världen förstår vad som står på spel här och vad Hamas gjorde den 7 oktober och att Israel har rätt att försvara sig, sade USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Kirby på tisdagen, när en votering under dagen ännu var aktuell.

FN:s generalförsamling krävde i förra veckan ett ”omedelbart humanitärt eldupphör”. Av de 193 medlemsländerna röstade 153 ja.

Men för att kravet ska vara bindande för medlemmarna krävs ett ja i säkerhetsrådet, och där har USA hittills stött Israels linje om fortsatt militäroffensiv, vilket inneburit hot om veto varje gång det närmat sig omröstning.'

Ont om tid

Den ordalydelse som läckte ut till nyhetsbyrån AFP under tidig tisdag var ”ett akut och ihållande stopp för anfall, för att låta humanitär hjälp komma in obehindrat i Gazaremsan”. Förhoppningen är att man genom att knåda om formuleringarna ska kunna få USA att signalera ett ja.

Chanserna att lyckas kan sägas öka med tiden, eftersom USA står alltmer ensamt när förödelsen och nöden i Gazaremsan blir värre.

Samtidigt påpekar många att tid inte är något som krigets offer har. ”Varje timme och varje dag som går innebär att civila i Gaza dör”, skriver Amnestys globala chef Agnès Callamard på X.

USA har i viss mån skärpt tonen mot Israels sätt att föra krig, men har samtidigt försvarat landets rätt att slå till mot palestinska Hamas, som attackerade den 7 oktober med över 1 100 offer i Israel och runt 250 tagna som gisslan till Gaza.

Måste lyda – i teorin

Vid ett besök i Israel på måndagen gjorde USA:s försvarsminister Lloyd Austin klart att USA inte har några planer på att sluta skicka vapen till Israel, men det framgick inte om FN-förhandlingarna diskuterats.

Enligt den Hamasstyrda hälsomyndigheten i Gaza har Israels bombningar och beskjutning av Gaza dödat över 19 500 palestinier.

Resolutioner i FN:s säkerhetsråd anses vara bindande. Det innebär alltså att alla medlemsländer omedelbart måste lyda. I praktiken sker det dock ofta att länder kan strunta i det utan konsekvenser.