Hoppa till innehållet

”Folk kollar lite för mycket på det kortsiktiga elpriset”

Solcellsboomen fortsatte sakta in under oktober och november, visar nya siffror som Di tagit del av. Det är framför allt villaägarna som drar i bromsen.

”Folk kollar lite för mycket på det kortsiktiga elpriset”, säger Oskar Öhrman, tekniskt ansvarig på Svensk solenergi.

Oskar Öhrman, tekniskt ansvarig på Svensk solenergi.
Oskar Öhrman, tekniskt ansvarig på Svensk solenergi.Foto: Jann Lipka

De senaste årens elkriser har fått efterfrågan på solceller att återkommande slå nya rekord. I oktober i fjol toppade efterfrågan mätt som föranmälningar om kommande installationer till elnätsbolagen, och i juni i år nådde installationerna det högsta talet någonsin, omkring 10.500. 

Men sedan dess har siffrorna vänt neråt. Under det tredje kvartalet anslöts 18 procent färre solceller, jämfört med kvartalet innan. Trenden har fortsatt i oktober och november, visar färsk statistik från branschorganisationen Svensk solenergi som Di tagit del av.

”Vi kommer ju från en extrem period. Energikrisen i fjol pressade verkligen marknaden”, säger Oskar Öhrman.

Antalet föranmälningar minskade med 1,5 procent i oktober och fortsatte neråt med drygt 6 procent i november jämfört med månaden innan. Antalet anslutningar minskade också med 7,5 procent i oktober och drygt 13 procent i november.

”Men det är fortfarande på en historiskt hög nivå. Nu är vi tillbaks på samma nivå som i början av 2022,” säger Oskar Öhrman.

Totalt sett kommer året ändå att bli lyckat utifrån branschorganisationens perspektiv. När 2023 summeras kommer omkring 100.000 anläggningar ha installerats, vilket är nästan dubbelt så många som i fjol.

Har vi nått en mättnad på villamarknaden?
”Nej, mättnad tror vi inte, men räntorna spelar in, och så kollar folk lite för mycket på det kortsiktiga elpriset. Det styr människors beteende.”

Desto hetare är försäljningen till företag.

”Intresset håller i sig hos kommersiella fastighetsägare, trots att de också är räntekänsliga. De fattar nog mer långsiktiga, rationella beslut”, säger Oskar Öhrman.

Även solcellsparker bidrar till att hålla uppe efterfrågan på tekniken. Tröga tillståndsprocesser hos länsstyrelserna och långa handläggningstider hos elnätsföretagen har tidigare bromsat byggandet, men Oskar Öhrman spår att det kan ta fart nästa år när flera tillstånd beviljats. 

”Vi väntar oss att det ska börja byggas ett par större solcellparker nästa år Det kanske inte är en en ketchupeffekt, men det kommer hända mer på den fronten. Prognosen för villamarknaden är vi inte klara med, men vi tror att det kommer hamna någonstans mellan 2022 och 2023 års nivå”, säger Oskar Öhrman.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera