Nils Spangenberg, konstnärlig ledare för Vadstena Akademien. Foto: DAN HANSSON / SvD / TT

Kulturen i Vadstena får rejält minskade bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Vadstena-Akademien får bara en femtedels anslag nästa år och Shakespearefabriken tilldelas drygt hälften av tidigare års anslag.

Vadstenas kultur- och utbildningsnämnd tog beslut om minskade anslag till kulturen med kort varsel, skriver Vadstena-akademien i ett pressmeddelande.

De kraftigt minskade anslagen påverkar institutionernas planerade verksamhet.

”Vi kommer att behöva banta rejält i de påbörjade projekten för sommaren 2024 då vi fyller 60 år. Bland annat måste vi ta bort de planerade gratiskonserterna som vi planerat för våren. Även andra jubileumsaktiviteter under sommaren måste strykas. Populära arrangemang som brukar dra en storpublik”, säger Vadstena-Akademiens vd Nils Spangenberg.

Shakespearefabriken får pausa sin rekrytering och minska antalet skådespelare i sommarens produktion. Man är oroad över att på lång sikt inte kunna upprätthålla kvaliteten, uppger den konstnärlige ledaren Pontus Plænge.

Av kultur- och utbildningsnämndens protokoll framgår att de sänkta bidragen är en följd av en minskad budgetram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.