Ny bild ges av ättiksskadad flicka

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2023-12-19

Rättegången om vad som hänt den ättiksskadade flickan pågår till och med den 23 januari. Arkivbild.

Enligt föräldrarna var flickan gränslös och skadade sig själv. Men familjehemsmamman – som nu hörs i rätten – ger en helt annan bild. Beskrivningarna väntas få en avgörande roll i fallet med flickan som förra året kom till sjukhus svårt skadad av ättika.

En pigg, frisk, nyfiken och omtänksam tjej, som går i förskoleklass och kreativt klurar ihop roliga julklappar. Så beskriver familjehemsmamman den flicka som på julaftons morgon förra året kom till sjukhus svårt skadad av ättika.

Uppgifterna om hur flickan har utvecklats efter att hon hamnade på sjukhus och sedan placerades i familjehem kan ha stor betydelse på grund av hur föräldrarna försvarar sig när de nekar mot allt de åtalats för.

Att hon frivilligt skulle ha druckit en större mängd ättika förklarar de till exempel med att hon varit gränslös och kunnat stoppa i sig i stort sett vad som helst. Många av alla de skador hon hade på kroppen när hon kom in till sjukhus berodde enligt föräldrarna på självskadebeteende.

– Hon kan bli arg som en vanlig sju–åtta–åring, men inte att hon skadar sig själv, absolut inte, säger familjehemsmamman.

Våldsamma händelser

Flickan har vid olika tillfällen spontant börjat berätta om våldsamma händelser tidigare i livet, berättar vittnet: Att mamman jagat henne och hällt varmt vatten på henne. Att mamman hällt flytande stearin på hennes nakna kropp och att mamman brutit hennes armar.

Föräldrarna har förklarat flickans korta längd och låga vikt med att hon alltid varit kinkig med maten. Detta har familjehemsmamman inte sett något av. Flickan äter det mesta med god aptit – och nu har hon börjat få hull och vuxit rejält på längden.

– När hon flyttade hem till oss, gick hon och öppnade kylskåpet hela tiden. Vi fick berätta för henne att här finns det mat.

För familjehemsföräldrarna har flickan berättat att hon i sitt tidigare hem var uppe på nätterna och letade mat, eftersom hon var så hungrig.

”Väldigt förståndig”

Vidare har föräldrarna hävdat att flickan utvecklingsmässigt legat efter andra barn i samma ålder och menat att det borde utredas om hon skulle gå i särskola.

Den bilden delas varken av familjehemsmamman eller flickans nuvarande mentor i skolan, som är nästa vittne i rättegången.

– Hon är som vilket barn som helst i klassen, väldigt förståndig, berättar mentorn.

Polisen som på annandagen förra året fick uppgiften att fotodokumentera flickans skador, när hon låg nedsövd på Skånes universitetssjukhus i Lund, berättar om en skakande upplevelse.

– Det är det värsta jag har varit med om, säger polisen.

Hon beskriver ett litet, litet barn, som såg mycket yngre ut än en sexåring – bara skinn och ben och med en uppsvullen buk. Hon hade blåmärken och sårskador över hela kroppen, liksom märken runt fotlederna.

Samtidigt som fotodokumentationen av flickan pågick greps hennes föräldrar, som nu åtalats för bland annat synnerligen grov misshandel och olaga frihetsberövande.

”Otroligt unikt fall”

Det som hänt flickan är unikt, anser Johanna Nordmark Grass, läkare vid Giftinformationscentralen. Där har man under de senaste två åren fått 1 500 frågor om ättika, men inga andra fall där ättika orsakat så allvarliga skador.

– Det här är ett otroligt unikt fall skulle jag säga.

Expertvittnenas åsikter om flickans kraftiga nedkylning går isär. När hon kom till sjukhus var kroppstemperaturen nere på 33,9 grader.

Föräldrarna hävdar att flickan sovit i deras sovrum där det var cirka 20 grader och att hon inte var märkbart kall när de upptäckte att hon fått i sig ättika. De hävdar att hon stod på egna ben i hallen och vinkade hejdå till sin mamma, men när hon efter 20--25 minuters bilresa till Lund kom till sjukhuset var hon medvetandesänkt på grund av nedkylning.

Det är en historia som inte går ihop, enligt åklagarens expertvittne, läkaren Helge Brändström.

– Det tar betydligt längre tid att bli så kraftigt nedkyld, säger han.

Försvarets expertvittne, läkaren Kai Knudsen, drar en helt annan slutsats:

– Det är rimligt att temperaturfallet uppkommer på två till tre timmar, säger han.

Rättad: I en tidigare version angavs fel namn på en av läkarna som uttalar sig i slutet av artikeln.