Innehåller mandlar verkligen cyanid?
Mandlar är en oumbärlig del av julen, men jag har läst att de innehåller cyanid. Stämmer det och finns det i så fall en gräns för hur många jag bör äta?
Mandlar kan vara både söta och bittra, men oavsett sort innehåller de ämnet amygdalin.
När amygdalin bryts ned bildas vätecyanid, även känt som blåsyra, med formeln HCN. Blåsyra är en kombination av cyanid, CN-, och en vätejon, H+.
Både cyanid och blåsyra är starka gifter. Blåsyra kan exempelvis blockera blodets förmåga att transportera syre på samma sätt som kolmonoxid.
I sötmandlar är koncentrationen av amygdalin, och därmed cyanid, mycket låg. I en studie från 2013 uppskattade en grupp tunisiska forskare att ett kilo mandlar innehåller 25,2 milligram cyanid. Det innebär att man måste äta flera tusen sötmandlar innan de blir skadliga för hälsan.