Sök

Ny smäll efter Fortnite-domen – tvingas betala miljarder

GoogleTech

Googles vd Sundar Pichai. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Skakar kring sökjättens kassako.

Förra veckan tog gamingbolaget Epic Games hem en historisk seger mot sökjätten Google. I en rättegång i USA höll juryn med Fortnite-skaparen om att Google bedrivit ett “olagligt monopol” genom sin appbutik. Domslutet var viktigt efter att Epic Games tidigare gått förlorande ur striden mot Apple och ses som ett första slag mot en industri som genererar motsvarande över 2.000 miljarder varje år, skriver Bloomberg

Google håller inte alls med om domslutet och kommer att överklaga. 

Oavsett hur det går så ska Google faktiskt betala 700 miljoner dollar, alltså 7 miljarder svenska kronor, i skadestånd för hur det har bedrivit sin appbutik – i ett helt annat fall. 

Det är sökjätten som själv har kommunicerat ut summan efter att ha förlikat med 50 delstater och konsumenter i september, skriver The Verge. Bolaget stämdes för två år sedan med anklagelsen att det bedrivit ett monopol genom sin appbutik.

Som en del av uppgörelsen så kommer Google också att expandera ett pilotprojekt med alternativa betalningslösningar för appskapare, uppger sökjätten.


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer