Danmark ingår också försvarsavtal med USA

TT-Ritzau

Publicerad 2023-12-19

USA kommer att kunna placera soldater i nästan hela Norden.

Danmark följer Sverige och de andra grannländerna och kommer att hysa amerikanska soldater på dansk mark.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) tillkännager försvarsavtalet vid en presskonferens tillsammans med försvarsminister Troels Lund Poulsen (Venstre).

– Vi lever i en våldsam tid med många krafter som utmanar vår demokrati och de demokratiska spelreglerna, säger Frederiksen, när hon motiverar avtalet med USA.

Betydande sväng

Statsministern säger sig inte vilja hymla om att avtalet utgör en stor kursändring i dansk försvarspolitik. Amerikansk militär kommer att kunna stationeras permanent på tre flygbaser på Jylland: i Karup, Skrydstrup och Ålborg.

– Det gäller både i kortare och längre perioder. På det här sättet stärker vi USA:s tillgång till Europa och Östersjön, och det bidrar till Natos kollektiva försvar av Europa. Det är en kärnuppgift för både Nato och för Danmark, säger Mette Frederiksen.

– Vi har ännu inte tagit ställning till hur många (amerikanska soldater) det kommer att handla om.

Danmark har liksom Norge varit medlem av Nato sedan militäralliansen bildades 1949.

Inom några veckor

Förrförra veckan ingick Sverige ett motsvarande avtal (Defence cooperation agreement, DCA), där USA får tillträde och rätt att använda delar av 17 svenska militärbaser, anläggningar och övningsområden.

Förra veckan ingick det nyblivna Natolandet Finland också ett sådant avtal, där USA får tillgång till 15 militära anläggningar i ett land som har en lång gräns mot Ryssland.

Norge har ingått ett sådant avtal sedan tidigare.

Den danska koalitionsregeringen vill framhäva att avtalet inte gör någon skillnad när det gäller Danmarks hållning i kärnvapenfrågan: Inga kärnvapen ska hysas på dansk mark.

”Ska koordineras”

– Alla aktiviteter ska koordineras med det danska försvaret och i enlighet med lag och suveränitet, säger försvarsminister Troels Lund Poulsen, som också leder regeringspartiet Venstre.

Liksom de andra avtalen innebär det danska att amerikanska soldater kommer att följa amerikansk lag när de vistas i landet.

Avtalet omfattar inte Grönland eller Färöarna, som är i hög grad självstyrande delar inom Danmark.

Överenskommelsen behöver i nästa led godtas av folketinget, vilket regeringen bedömer kan ta ”ett års tid”. Om och när avtalet träder i kraft så gäller det i tio års tid utan möjlighet att säga upp det.