Erdogan: Biden kopplade Sverige till F-16

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2023-12-19

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, här fotograferad i Ungern på måndagen.

USA:s president Joe Biden verkade föreslå ett byte för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan: F-16-plan mot ett svenskt Nato-medlemskap.

I alla fall beskriver Erdogan de två världsledarnas samtal så för turkiska medier.

Då skulle saker se ljusare ut, konstaterar han.

Erdogan har fört frågan om Sveriges Natoansökan vidare till den turkiska nationalförsamlingen, där det är tänkt att den förr eller senare slutgiltigt ska ratificeras.

– Vi diskuterade också frågan om F-16 mellan oss och USA i detta sammanhang. Under mötet sade han (Joe Biden): ”Om du godkänner detta i parlamentet så kommer jag att skicka det (F-16) till kongressen på samma sätt”, säger Erdogan enligt flera turkiska medier, bland dem TRT.

”Kommer skynda på”

Enligt Erdogan föreslog Biden att de skulle samordna dessa två parlamentariska processer för att det ”ska kunna gå igenom mycket enklare”.

Turkiets president pekar på andra hinder i processen, bland annat att Kanada länge har motsatt sig vapenexport till Turkiet. Där säger han sig vara optimistisk.

– Positiv utveckling i frågan om F-16, där både USA och Kanada uppfyller sina löften, kommer att snabba på vårt parlaments positiva syn på saken, säger Erdogan.

– Å andra sidan finns det de löften som Sverige gav oss i Vilnius. Vi förväntar oss att de hålls och vi följer den utvecklingen noga.

Vagt kopplat

Erdogan talade inför en samling journalister som följt med honom på ett besök i Ungern, där han har träffat premiärministern Viktor Orbán.

Turkiet har sedan länge en önskan om att få köpa stridsflygplan av den amerikanska modellen F-16, men då stött på patrull. Frågan har återkommande rapporterats ha koppling till Sveriges Natoprocess, då den svenska ansökan ännu inte har ratificerats i Turkiet och Ungern.

I sina uttalanden inför pressuppbådet hyllar Recep Tayyip Erdogan sin ungerske kollega Viktor Orbán som en viktig brobyggare.