Hoppa till innehållet

Fem supertips inför årsskiftet: ”Stor skattemässig effekt”

Stirra dig inte blind på kortsiktiga vinster, dra nytta av kvittningsmöjligheter och utgå från vad du vill göra med pengarna – om det finns kapital att plocka ur bolaget. Här är skattejuristens bästa råd inför årsskiftet. 

”De som redan har allt, gör klokt i att förvalta pengarna inom bolaget”, säger Joel Uddenäs, Formue. 

Foto: Mostphotos

1. Överväg en företagsägd kapitalförsäkring – trots höjd ränta
Många sparfrågor från företagare kretsar kring huruvida kapitalförsäkringar och ISK fortfarande är rätt investeringsform, med den höjda statslåneräntan som ligger till grund för beskattning 2024 (2,62 procent). 

En kapitalförsäkring schablonbeskattas – skatten varierar mellan åren beroende på hur statslåneräntan rör sig. Beräkningsmodellen innebär att skatten för 2024 blir 1,09 procent av kapitalet den 1 januari plus eventuella insättningar.

Alternativet är en företagsägd depå vars kapitalvinster, ränteinkomster och utdelningar beskattas med bolagsskatt om 20,6 procent. Fördelen är också att man kan göra avdrag för förvaltningsavgifter. Dessutom tillkommer inga försäkringsavgifter.

I andra vågskålen ligger en mer omfattande bokföring än vid en kapitalförsäkring. Därtill utgår schablonskatt på depåns fondandelar. 

”Enligt min åsikt är en företagsägd kapitalförsäkring eller privat ISK oftast att föredra. Brytpunkten är något högre, men fördelarna överväger”, säger Joel Uddenäs, skattejurist på förmögenhetsrådgivaren Formue.

”Om man jagar kortsiktiga vinster är det lätt att glömma enkelheten med ISK och kapitalförsäkringar”, tillägger han och pekar på företag som lämnar över sin förvaltning till utländska banker: 

”Jag har sett exempel på kunder med förvaltare i utlandsbanker som genererat onödigt hög skatt, eftersom de inte har koll på hur skatter faller ut i Sverige.”

2. Låg riskprofil? Välj en depå  
För att en företagsägd kapitalförsäkring ska vara skattemässigt mer fördelaktig än en företagsägd depå krävs enligt Joel Uddenäs en förväntad avkastning på cirka 5,5 procent eller högre. 

”Vill du ha en lägre riskprofil, med en förväntad avkastning på under 5 procent, är en depå ett bättre alternativ”, fortsätter han och påminner om den mer omfattande rapporteringen som krävs i bokföring och deklaration. 

Däremot är det sällan fördelaktigt att löpande byta mellan en kapitalförsäkring och en depå under enstaka år, konstaterar han. 

”Det kan medföra transaktionskostnader, tajmingrisker på marknaden och negativa effekter ur ett placeringsperspektiv.”

Joel Uddenäs är skattejurist på förmögenhetsrådgivaren Formue.
Joel Uddenäs är skattejurist på förmögenhetsrådgivaren Formue.Foto: Formue

3. Kvitta förluster mot orealiserade vinster
Om du vet med dig att du realiserat en förlust under året – till exempel en investering i ett företag som gått i konkurs – är det klokt att se över portföljen i sin helhet. 

”Finns det orealiserade vinster som kan kvitta ut förlusterna? Vid en första anblick kan kvittningsreglerna verka enkla, men hur stor del av förlusterna som är avdragsgilla är ett rätt komplicerat område”, säger Joel Uddenäs. 

Till att börja med är kapitalförluster enbart kvittningsbara mot andra kapitalinkomster om de uppstår under samma kalenderår. Vidare är det bara 70 procent av förlusten (noterade andelar) som läggs till ditt samlade underskott av kapital. 

”Den totala förlusten från marknadsnoterade andelar är dock kvittningsbar mot realiserade vinster från andra markandsnoterade andelar. Om värdepapper avyttras samma eller olika kalenderår kan alltså ge stor skattemässig effekt”, fortsätter han.

4. Realiserat stora vinster? Missa inte kvarskatten
Har du i stället realiserat stora vinster under året som du saknar förluster att kvitta mot, uppstår sannolikt en kvarskatt som ska betalas. Gör en beräkning av skatten för helåret 2023 för att få en bild av kvarskattens storlek, tipsar Joel Uddenäs och pekar på att samma läge kan uppstå om du tagit en större utdelning från ditt bolag eller haft inkomster från utlandet. 

”Vinster är ett härligt lyxproblem. För att undvika kostnadsränta ska kvarskatt som överstiger 30.000 kronor betalas in till ditt skattekonto senast den 12 februari.”

5. Kapital i bolaget? Utgå från din livssituation
Företagare med utrymme att ta ut kapital ur bolaget vill ofta veta vilket alternativ som är mest skatteeffektivt.

”Jag brukar vända på det och fråga 'vad vill du använda pengarna till?'. Många har kommit långt i sina företagarkarriärer, äger sommarhus och har en stabil privatekonomi. De som redan har allt, gör klokt i att fortsätta förvalta pengarna inom bolaget”, säger Joel Uddenäs och betonar: 

”Om man däremot vill unna sig att resa efter ett långt liv som företagare, tycker jag att man ska ta skatten för vad den är och strunta i att vänta fem år på träda för att komma ned till 25 procents beskattning. Allt beror på nästa steg i livet. Det är där fokus ska ligga.”

Trädabolag är ett företag som vanligen har upphört med sin verksamhet och där ägaren inte längre är aktiv. Kapitalvinst/utdelning beskattas då med 25 procent. Uttaget är dock förknippat med ett komplicerat regelverk.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera