Gå direkt till sidans innehåll
Basketligan

Glädjebeskedet: Då kan Dolphins amerikanska stjärna Marcus Tyus vara tillbaka igen

Sedan Norrköpings förlustfria nolla till sist bräcktes av Jämtland har Dolphins vunnit två raka matcher samtidigt som tabelltvåan från Östersund förlorat bägge sina nästföljande drabbningar.

Ändå ser Norrköpings tränare Mikko Riipinen Jämtland som favorit i kvällens seriefinal. 

– De spelar på hemmaplan så det är ganska logiskt, säger han. 


Streama Jämtland vs Norrköping live på Expressen i kväll  

Marcus Tyus har kastat gipset efter skadan.
Foto: MAGNUS ANDERSSON / BILDBYRÅN
Norrköpings tränare Mikko Riipinen.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Elva raka segrar blev det, men i seriefinalen hemma mot största utmanaren Jämtland förra fredagen sprack till sist sviten. 

Jämtland vann matchen med klara 86-70 och nu jagar Dolphins revansch, den här gången på jämtländsk mark.

Men trots hur seriefinalen slutade senast har Dolphins inte tappat sitt försprång i tabellen. Tvärtom.

För medan serieledarna radat upp två raka segrar efter torsken förra fredagen har Jämtland förlorat två i följd.

Dessutom saknar Jämtland viktige Pierre Hampton som väntas bli borta i över en månad.

Gipset borta för Tyus 

En stjärna i Norrköping som däremot är på bättringsvägen är amerikanen Marcus Tyus, som bröt handen mot Södertälje. Att comebacken närmar sig bekräftas av tränaren Mikko Riipinen.

– Han har tagit av gipset nu. Vi får se hur lång tid det tar innan han är tillbaka, några veckor till skulle jag tro. Men det är skönt att gipset är borta och han är ju en av ligans bästa spelare, så det är klart att det är ett tapp när inte han är med.

Norrköping dras med två andra frågetecken inför Jämtland.

– Nathan Dawit åkte på en hjärnskakning mot Luleå men gjorde ett par minuter senast och vi hoppas att han ska kunna vara med nu. Detsamma gäller Hugo Bergström som varit sjuk och inte kunnat träna. Vi hoppas på det bästa. 

Leder SBL med sex poäng 

Norrköping toppar SBL på 26 poäng – sex pinnar fler än tvåan Jämtland. Ändå ser Riipinen jämtlänningarna som favorit i kvällens match. 

– De vann på vår hemmaplan senast och de är hemmalag nu, så det är logiskt att de är favoriter mot oss. Vi har insett att mot de svenska topplagen kommer det att krävas superinsatser för att vi ska vinna. Det kommer bli tufft mot Jämtland och jag tror tempot blir avgörandet. Får vi en matchbild med ett snabbare spel kommer vi gynnas av det. 

I förra veckan konstaterade Jämtlands tränare Adnan Chuk att han inte alls gillar SBL:s nya upplägg med dubbelmöten under mellandagarna.  

Norrköping spelar dock bara en match mellan julafton och nyår. Om Riipinen är lättad över det?

– När vi hade som tätast spelschema med Europaspel hade vi 23 matcher på 76 dagar, och då spelade vi dessutom i olika länder. Så vi är vana att spela match var tredje dag så även om vi är lite mer lediga än andra SBL-lag i mellandagarna är vi fortfarande på minus jämfört med alla andra. Det är också något som är jag stolt över, att vi trots våra matcher i Europa ändå gjort det så pass bra i SBL. 

Tv: Se höjdpunkterna från seriefinalen i SBL

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.