Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ulrica Olsson

Besparingsförslag för Region Värmland klubbat – 750 tjänster försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i regionstyrelsen sa idag ja till en kraftig minskning av antalet anställda inom regionen. Det beskedet gavs vid en sen pressträff efter regionstyrelsens möte på tisdagen.

– Det här är något som vi tyvärr måste göra, säger regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S).

Region Värmland står inför ett stort ekonomiskt underskott 2023 och måste spara rejält. Redan tidigare finns beslut om anställningsstopp för administrativ personal, stopp för interna möten i externa lokaler och beslut om en översyn för att försöka minska regionens kontorslokaler.

Från och med 1 december 2023 infördes totalt anställningsstopp för samtlig personal. Men under året har fler än 300 personer nyanställts i regionen. Därför bedöms personalen behöva minskas med omkring 750 personer. En del med naturlig avgång, men det kommer också att komma ett varsel på ungefär 300 medarbetare.

Två partier reserverade sig

Med det hoppas man kunna minska kostnaderna med 500 miljoner kronor. Totalt bedöms den föreslagna personalminskningen tillsammans med de tidigare föreslagna och beslutade åtgärderna ge en besparing på cirka 700 miljoner kronor till 2025.

Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet reserverade sig mot beslutet då de inte fick in ett tillägg om att den direkta, dagliga vårdproduktionen ska vara extra skyddsvärd och i möjligaste mån prioriteras framför övrig verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.