Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör avhopparen Igor Salikov berätta varför han vill vittna inför domstolen i Haag. Foto: Gulagu.net

Rysk militär hoppade av – vill vittna om krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske officeren Igor Salikov vill vittna om krigsbrott.

– Jag bevittnade grymheter mot civila och jag vet var beställningarna kom ifrån, säger han en intervju med nederländska EenVandaag.

60-årige Igor Salikov, tidigare överste och underrättelseofficer, har sökt asyl i Nederländerna och vill vittna vid internationella brottmålsdomstolen ICC. Det är första gången som en så högt uppsatt rysk officer vill berätta inför domstolen om ryska övergrepp i Ukraina.

Salikov uppger att han tjänstgjorde i den östra delen av landet 2014 samt under den fullskaliga invasionen 2022.  

Kriget i Ukraina

– Jag såg hur ukrainska barn fördes över gränsen till Belarus av FSB, det var kolonner med agenter, i personbilar och små skåpbilar, säger Salikov i intervjun.

Vittne till avrättningar

I ett brev som Salikov skrivit till ICC säger sig han också vara vittne till hur ukrainska krigsfångar misshandlades och sedan avrättades av sina ryska fångvaktare. ICC bekräftar för SVT att de tagit emot en vittnesförklaring från Salikov, men vill inte göra ytterligare kommenterar på grund av sekretess.   

Att Salikov nu vill vittna, beror enligt honom själv, på att han “tappat tron på den ryska saken” samtidigt som han riskerar att ställas inför krigsrätt i Ryssland efter att ha vägrat en order om att avrätta civila under 2022.   

Frågetecken om Salikovs bakgrund 

Med hjälp av ansiktsigenkänningsverktyg har vi hittat hans konto på Vkontakte där det finns bild på honom iförd khakifärgade kläder där han håller den ryska privata legoarmén Reduts emblem i handen.

Under namnet Igor Koval hittar vi information om Salikov på en hemsida som tillhör Moskvas statliga institut för internationella relationer. Där står det bland annat att han tjänstgjort som fallskärmsjägare och stridit i bergen vid gränsen mot Afghanistan. 

Att han arbetat som militär under större delen av sitt yrkesverksamma liv, bland annat för det ryska privata legoarmén Redut och som utbildare för Wagner-gruppen betraktar vi som trovärdigt.

Det går inte att fastställa om han haft överstes grad och arbetat för den militära underrättelsetjänsten GRU, det är å andra sidan uppgifter som sällan eller aldrig står på offentliga meritförteckningar i Ryssland.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet