Felizia, Lola och Elvira har alla förlorat sina mammor i suicid.
Felizia, Lola och Elvira har alla förlorat sina mammor i suicid. - Foto: Privat

Felizia, Elvira och Lolas mammor dog i suicid: "Julen är extra tuff"

Felizia, Elvira och Lola har alla förlorat sina mammor i suicid. Nu står julen för dörren, något som stundvis känns tufft och ångestfyllt. För att stödja andra efterlevande har tjejerna startat “MORS”, som ska bryta tabun kring suicid.


Felizia Gustavsson, 22, Elvira Olsson Sterky, 21, och Lola Duell Woody, 22, har alla förlorat sina mammor i suicid

Nu står julen för dörren, en tid som för många betyder, glädje gemenskap och tid med familjen. Men för Elvira och Lola är julen för det mesta en jobbig period. Och för Felizia blir julen 2023 den första utan hennes mamma.

Lola var 12 år när hennes mamma dog i suicid

År 2013 gick Lolas mamma bort i suicid, då var Lola bara 12 år gammal. Till en början vågade hon inte berätta för någon om sin mammas bortgång. Men när Elviras mamma senare gick bort i suicid 2018 var det första gången som Lola vågade berättade för någon utomstående om sin mammas bortgång.

– Att vi haft varandra att prata med har varit otroligt betydelsefullt. Det har möjliggjort att vi i dag är så pass öppna kring ämnet. Genom åren har den enorma tabun och stigmatiseringen kring suicid som ämne blivit tydlig för oss. Än i dag blir många i vår närhet obekväma när våra mammors bortgång talas om, berättar Elvira Olsson Sterky och Lola Duell Woody för Nyheter24.

Vännernas mammor delar samma tragiska livsöde

Under 2023 förlorade även vännen Felizia sin mamma i suicid. 

– Vi är tre unga tjejer, bästa vänner, vars mammor delar exakt samma tragiska livsöde. Det är tre mammor för mycket. Vi insåg också att en stor del av vår bearbetning av sorgen skett tack vare varandra, berättar Elvira Olsson Sterky, Lola Duell Woody och Felizia Gustavsson för Nyheter24.

MORS ska bryta stigmatiseringen kring suicid

Nu har vännerna startat smyckesmärket “MORS”, för att skapa något som de kände saknades när de förlorat sina mammor.

Förhoppningen är att MORS ska kunna hjälpa andra efterlevande och bryta tabun och stigmatiseringen kring suicid och psykisk hälsa i allmänhet.

– Genom att dela våra berättelser hoppas vi på att fler ska våga prata öppet. Vi vill också öka kunskapen kring ämnet. Detta för att färre ska känna sig ensamma. Ensam är du aldrig, säger vännerna till Nyheter24 och fortsätter:

– Skapa mening ur det “fula” och tunga. Någonstans känns det också som att vi genom MORS får finnas där för våra mammor, även om vi vet att det är för sent.

Elvira, Lola och Felizia, grundarna av MORS. Foto: Privat

"Hugger alltid lite extra i hjärtat"

På söndag är det julafton, en högtid som bitvis känns både tung och sorglig för tjejerna sen deras mammor gått bort i suicid. 

– Det är svårt att säga såhär på förhand hur det kommer att bli eller kännas. Självklart känns det tungt och jobbigt men samtidigt är jag väldigt tacksam för de fina människor jag har omkring mig och som jag kommer att fira jul med, säger Felizia till Nyheter24.

Foto: Privat

För Elvira är julen en tung tid. Hon har alltid älskat julen, men att se folk julpynta gör henne mest ledsen nu för tiden. 

– För mig handlar det inte bara om att sakna den som gått bort extra mycket. Julen har också blivit en påminnelse om hur allt hade kunnat vara, men inte är. Det hugger alltid lite extra i hjärtat då, när julen närmar sig, berättar Elvira för Nyheter24.

"När mamma gick bort försvann julens magi"

Precis som för Elvira känns julen jobbig för Lola, för att den påminner om hur det hade kunnat vara, men inte är.

– Jag har en otroligt fin familj att fira jul med, en familj jag är djupt tacksam för. Men självklart har julen genom åren stundtals varit tuff. Jul blir precis som Elvira nämner, en tid då man påminns om vad vår familj varit med om. När mamma gick bort försvann julens magi för mig som barn, det var så tydligt, berättar Lola för Nyheter24 och fortsätter:

– Jag tror att det är extremt viktigt att vara medveten om att julen är tuff för många. Jag upplever att samhället skapar en förväntan kring jul och hur högtiden bör firas. En förväntan som för många är totalt omöjlig att uppfylla och som därför istället blir ett ångestmoment.

Foto: Privat

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08-702 16 80.

Jourhavande präst, tillgänglig nattetid. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.

Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag.

Föräldralinjen, 020-85 20 00

Äldrelinjen,  020-22 22 33.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Det finns också patientföreningar och organisationer som kan ge mer långsiktigt stöd och samhörighet för personer med psykisk ohälsa, en lista finns på 1177.

Transammans är en förening för transpersoner och närstående.

Källa: mind.se och 1177

Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!