Dagens PS

The Economist: Krypto är som kackerlackor

kackerlackor
Kackerlackor har visat sig vara svåra att utrota. Precis som krypto. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 dec. 2023Publicerad: 20 dec. 2023

Kackerlackor anpassar sig snabbt till omvärlden. De överlever det mesta, och går inte att utrota – precis som krypto.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I skrivande stund ligger bitcoin på runt 42 000 dollar, vilket är mer än dubbelt så mycket som kryptovalutan låg på i början av året. Marknadsaktörer tror på en ny tjurrusning för bitcoin under 2024 där många tror att krypton kan nå nytt all-time-high på över 100 000 dollar.

Krypto liknas en kackerlacka

Hur kommer det då sig att krypto med bitcoin i spetsen har gjort revansch? Detta trots att myndigheter på många håll gör allt de kan för att pressa tillbaka framgångarna.

Bland annat genom att döma kryptons huvudpersoner som Changpeng Zhao och Sam Bankman-Fried, grundarna av världens största kryptobörser.

Myndigheterna arbetar för att få kontroll över kryptovalutorna men även huvudlösa kackerlackor har visat sig leva vidare ett bra tag beskriver The Economist målande i denna artikel

Det är även svårt att utrota krypto eftersom de använder blockkedjor, som upprätthåller en databas med transaktioner, och inte är vanliga bolag som lätt kan gå i konkurs.

Trots att krypto tidigare har sett stor volatilitet så verkar det som att den är här för att stanna sedan användare lagrar den som besparingar eller använder den för att göra betalningar.

Seriös tillgång eller tvätt av pengar?

Att bitcoin nu ökar rejält verkar vara ett bevis på att allt fler investerare ser den som en seriös tillgång – även om det fortfarande sker många oseriösa överföringar med krypto, till exempel till stämplade terroristorganisationer som Hamas, berättar The Economist.

ANNONS

Många kryptomotståndare hävdar att valutorna hjälper kriminella att tvätta sin pengar, eller underlättar för hackare som kräver sina lösensummor i bitcoin. Krypto beskrivs av dessa som ett skadedjur som bör utrotas.

Som bekant har många försök gjorts att få bukt med kackerlackor – men det har visat sig att den är en överlevare. Precis som krypto.

Läs även:

Jamie Dimon: “Regeringen borde stänga ner krypto” – Dagens PS

Ledarlöst på kryptomarknaden – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS