Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det går åt många kilo smör i veckan på bageriet. Hör mer om hur de påverkas av de stora prisökningarna som varit i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVT

Så drabbas konditoriet i Linköping av prisökningarna: ”Man blir orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Matpriserna har fortsatt att stiga under 2023. De senaste två åren har kostnaden för livsmedel ökat med hela 25 procent enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

De stora prisökningarna märks på Lanemo konditori och bageri i Linköping där många ingredienser blivit dyrare.

– Alla priser har gått upp för oss, el, energi, drivmedel, mejeriprodukter, mjöl och socker. Allt, berättar Ola Lanemo, delägare på konditoriet.

Men trots att inflationen är hög och att många nu har en försämrad privatekonomi har inte konditoriet tappat sina kunder.

– Vi ser optimistiskt på framtiden. Vi vill ju fortsätta med det vi älskar att göra, berättar Anna Lanemo, delägare på konditoriet.

Följ med in i bageriet och hör hur prisökningarna påverkar dem i klippet.

PRISÖKNINGARNA PÅ LIVSMEDEL

Enligt Statistiska centralbyråns konsumentprisindex så har priset på livsmedel och alkoholfria drycker ökat med 25,4 procent mellan november år 2021 och november år 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.