Nyligen avslutades rättegången mellan Google och Epic, som den senare – till skillnad från i sin tidigare strid mot Apple – gick segrande ur. Google ska överklaga, men att företagets kontroll över Android-ekosystemet har rubbats tydliggörs av att företaget nu även har ingått en förlikning med de 50 amerikanska delstaterna.

Delstaterna gick 2021 tillsammans till attack mot Google och anklagade företaget för konkurrensbrott. Förlikningen innebär att Google betalar cirka 7,2 miljarder kronor i skadestånd och går med på en lång rad mindre ändringar i reglerna för utvecklare både på Android i stort och i Play-butiken, skriver The Verge.

Reglerna Google nu måste följa gäller i 4–7 år och inkluderar bland annat krav på att låta utvecklare tala om för användare att det finns alternativa betalningsmetoder och priser på andra håll (utan länkar) och att tillverkare får lägga till förinstallerade alternativa appbutiker. Ett gäng regler gäller utvecklare som använder andra betalningsmetoder än Google Play, men förlikningen ändrar inte det faktum att Google bara sänker sin provision från 30 till 26 procent för dessa transaktioner.

Alla utvecklare är inte nöjda med utfallet. Epic Games vd Tim Sweeney kritiserar förlikningen i en tweet och skriver att den stödjer Googles 30-procentiga ”monopolhyra” genom att ersätta Google Play-tvånget med ett nytt tvång och att spelutvecklare fortfarande måste betala en ”värdelös Google-skatt”.