LITTERATURRECENSION

Josefine Klougart zoomar in kärnfamiljen – utan skärpa

2:00 min
  • Den danska författaren Josefine Klougart, född 1985, skriver delvis självbiografiskt om barndomen i en kärnfamilj vid den jylländska kusten i sin nya bok ”Allt detta kunde du fått”.

  • Hon är en av Danmarks allra mest uppmärksammade författare och kanske mest känd för boken ”En av oss sover” (2012) som handlade om en separation.

  • Nina Asarnoj har läst en vag men suggestiv bok om minnet och skrivandets pris.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Allt detta kunde du fått
Författare: Josefine Klougart
Översättare: Johanne Lykke Naderehvandi

”Vågorna” av Virginia Woolf är högst närvarande i Josefine Klougarts nya roman ”All detta kunde du fått”. Delar av kärnfamiljen har samlats i barndomshemmet vid havet. De två systrarna och modern rör sig genom de ljusa rummen i väntan på att fadersfiguren ska vakna efter en hjärtoperation. Han som egentligen alltid varit borta. En egenföretagare och kiropraktor som jobbat livet ur sig medan mamman och flickorna väntat.

En lite tjusigare gröna vågen-dröm med konstnärliga intressen kombinerat med lantbruk och hästar. Josefine Klougart lägger vardagsscenerna intill varandra. Ett stort impressionistiskt lapptäcke i Virginia Woolfs anda om kvinnoliv och väderlekar och skumma stämningslägen.

För det är något som är skevt i husidyllen vid den danska kusten. Allt pekar på att det är en väldigt trött och ensam mamma som är regissör till de här pepparkaksdoftande barndomsscenerna. Josefine Klougarts skrivande är delvis självbiografiskt och hon gör något förbjudet. Hon avslöjar regianvisningarna. Att lyckliga familjen står på en scen. I boken beskrivs hur mamman försöker stoppa utgivningen. Och författarjaget får sparken som dotter.

Det här är ju högintressant men alldeles för dolt och undanstoppat i det litterära fotoalbum den här boken utgör. De grå vardagsbilderna är suggestiva men blir helt enkelt för många för mig.