Hoppa till huvudinnehållet

Vi måste ha mobiltäckning även utanför tätorterna i Värmland

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
Var i Värmland går det att få mobiltäckning när näten släcks, undrar LRF.
Var i Värmland går det att få mobiltäckning när näten släcks, undrar LRF. Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi förstår att det alltid kommer att finnas vita fläckar på täckningskartan, men att mobilnätet monteras ner innebär inte minst stora risker för många i våra branscher där jobbet görs utanför tätbefolkade områden. De värmländska riksdagsledamöterna måste agera för en robustare mobiltäckning på större del av landets yta, skriver Torbjörn Olsson, LRF Värmland.

LRF Värmland företräder 5500 medlemmar i länet av vilka ett stort antal driver företag i de gröna näringarna. Vår bransch utmärker sig genom att vara platsbunden. Att producera mat, virke, energi och allt annat som har sitt ursprung i naturresurserna jord, skog och vatten går inte att göra på andra ställen än där resursen rent fysiskt finns.

Det nationella bredbandsmålet siktar mot att nå tillräcklig täckning på platser ”där människor normalt befinner sig” och om man utgår från Post- och Telestyrelsens definition av dessa platser utgör denna yta endast 4 procent av Värmland. LRF:s medlemmar bedriver av naturliga skäl verksamhet på helt andra platser än ”där man normalt befinner sig”.

Sedan en tid tillbaka pågår nedstängning av 3G-nätet och inom något år ska även 2G-nätet släckas. Detta har oroat oss eftersom det moderna jord- och skogsbruket är långt framme i digitaliseringsresan.

Mycket av tekniken som används på gårdsnivå använder idag dessa nät och kommer därför sluta att fungera. Dock finns i de allra flesta fall ersättningsprodukter vilket gör att situationen kommer vara lösbar – dock kostsam. Det samma gäller andra verksamheter som till exempel kommunala trygghetslarm, hissar i flerbostadshus, pumpsystem och mycket annat.

Det som nu oroar oss än mer är den farhåga vi såg framför oss redan när stängningen av de äldre näten aviserades. Utanför tätbefolkade områden byggs inte 4G- och 5G-näten ut i tillräcklig omfattning vilket medför att när de äldre näten släcks ner slutar även vanliga mobiltelefoner att fungera.

Operatörerna menar att den här situationen inte ska uppstå - av skäl som framförts - men vi har under det senaste halvåret fått mycket tydliga signaler från våra medlemmar att så är fallet.

Att vara verksam i vår bransch är riskfyllt. Både arbetet i sig men också att det till stor del handlar om ensamarbete. Dessa båda faktorer gör mobiltelefonen till en viktig livlina i vardagen. Vi förstår att det alltid kommer att finnas vita fläckar på täckningskartan, men att mobilnätet monteras ner anstår inte ett land som Sverige år 2023.

Det finns flera sätt att motverka utvecklingen men få politiker verkar ta frågan på allvar. Vem tar egentligen ansvar för att vi inte monterar ner all infrastruktur utanför tätorterna? Det går inte att förlita sig på att marknadskrafterna löser dessa viktiga frågor för då hamnar vi på landsbygden åter i kölvattnet av utvecklingen.

De värmländska riksdagsledamöterna måste vakna och agera! Med rätt styrning går det absolut att skapa en robustare mobiltäckning på större del av landets yta.

Torbjörn Olsson

Infrastrukturansvarig Regionstyrelsen LRF Värmland

Artikeltaggar

LandsbygdLRFLRF VärmlandSamhälleSkogTrygghetslarmVattenVärmlands län