Sök

Teslas hemliga kontrakt avslöjade – kräver evig tystnad

TeslaFordon

Elon Musk.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Här är kraven som Elon Musk ställer på anställda.

40 till 70 A4-sidor. Affärstext på svenska och engelska. Så ser de hemliga anställningskontrakt från Tesla i Sverige ut som DN har tagit del av. Tidningen skriver att elbilsbolagets kontrakt inte bara utmärker sig genom att vara tio gånger så långa. De jurister som DN har talat med reagerar på skrivningarna om sekretess. 

En Tesla-anställd kan skriva på kontrakt där de förbinder sig att inte uttala sig om bolaget alls – i all framtid. Sekretessen gäller även när personen lämnat Tesla. 

Det finns även andra ovanliga klausuler i Tesla-kontrakten. Till exempel skrivningar om immateriella rättigheter. De betyder i princip att arbetsgivaren äger alla rättigheter och att den enskilde inte får någon ersättning om den uppfinner någonting. 

“Enligt skrivningarna gäller det även utanför arbetstid och utanför arbetsplatsen. Det behöver heller inte finnas kopplingar till Tesla”, säger Lena Maier Söderberg, chefsjurist LO-TCO rättskydd.

Hon säger att hon inte har sett något liknande på svensk arbetsmarknad. 

DN har sökt Tesla Sverige för en kommentar och har fått ett skriftligt svar. 

”Tesla följer svenska arbetsmarknadsregler, men har liksom många andra företag valt att inte ingå kollektivavtal”, skriver bolaget bland annat. 

Sedan i oktober pågår IF Metalls strejk mot Tesla. Strejken gäller just kollektivavtal. Ett 10-tal fackförbund har anslutit med sympatiåtgärder, vilka även gått på export till grannländerna Norge, Danmark och Finland. Läs om allt som hänt här.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer