Dagens PS

H&M:s vd i exklusiv klubb – har högst lön

H&M
H&M:s vd Helena Helmersson är bäst betalda vd:n i den svenska detaljhandeln. (Foto: TT).
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 dec. 2023Publicerad: 20 dec. 2023

Fick megabonus som gjorde att lönen sköt i taket 2022 – så hög har klädjätten H&M:s vd Helena Helmersson, visar ny granskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Market, som är systertidning till Dagens Industri, avslöjar att Helena Helmerssons lön ökat med hela 58 procent till 21,76 miljoner kronor.

Med den inkomsten har hon bäst lön i detaljhandeln på listan med 111 vd.ar, framgår det liksom att Helmersson nu kvalificerat sig och placeras i topp i 20-miljonersklubben som endast består av en elit på fyra personer.

Så ser lönen och jättebonusen ut för H&M:s vd

“Helena Helmerssons lön för räkenskapsåret 2021 bestod av en fast kontant grundlön om 14,2 miljoner kronor och en rörlig ersättning om 7,1 miljoner kronor, den rörliga ersättningen betalades alltså ut under räkenskapsåret 2022”, säger Kristina Stenvinkel, kommunikatör på familjen Perssons ägarbolag Ramsbury Invest, till Market.

Bakgrunden till att H&M-vd:ns lön stack i väg mot skyarna 2022 var ett delvis öronmärkt bonusprogram motsvarande sex månadslöner och som bland annat innehåller aktier som Helmersson tvingas ruva på i minst sex år.

2022 var ett katastrofalt börsår för klädbjässen

Under 2022 gick en tredjedel av börsvärdet i H&M upp i rök på grund av urusel utveckling på en allmänt klen börs, men Helena Helmerssons incitamentbaserade aktieportfölj i klädbolaget är alltså på längre sikt än så.

I löneligan över bäst betalda vd:arna i handeln hamnar Bergendahl & Sons vd Lars Ljungälv tvåa, Ica Gruppens dåvarande vd Per Strömberg trea och Axfoods vd Klas Balkow fyra.

ANNONS

Även denna trojka återfinns, tillsammans med Helena Helmersson, i den så kallade 20-miljonersklubben med sina löner på drygt 20 miljoner kronor.

Läs även: Stjärnan som tände H&M Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS