Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Brittisk inflation faller mer än väntat

    20 dec 2023
    David Standar

    Inflationen i Storbritannien sjönk betydligt mer än väntat i november, visar ny officiell statistik. Prisökningstakten på årsbasis föll till 3,9 procent. I oktober låg inflationen på 4,6 procent.

    Ekonomerna hade räknat med en prisökningstakt på årsbasis på 4,3 procent, enligt Bloombergs sammanställning. (TT)

Senaste nyheterna
  • TT
    17.34

    Khan återvald som borgmästare i London – igen

    Det brittiska oppositionspartiet Labour vinner borgmästarvalet i London – vilket betyder att Sadiq Khan återigen är återvald som borgmästare i den brittiska huvudstaden, enligt BBC.

    För Khan innebär vinsten en tredje mandatperiod på posten. Khan valdes första gången 2016 och efterträdde Konservativa partiets (Tories) Boris Johnson, som senare blev premiärminister. Khan blev då den första muslimen att leda en stor västerländsk huvudstad.

    Tories har gått på tå inför lokalvalen. De senaste opinionsundersökningarna har varit dyster läsning för partiet med premiärminister Rishi Sunak i spetsen. I höst hotas partiet av en historisk förlust – enligt de senaste mätningarna skulle Labour ta hem omkring 70 procent av stolarna i det brittiska underhuset om det var val nu.

  • TT
    16.23

    USA anklagar Rwanda för attack mot flyktingläger

    USA anklagar Rwanda och rebellrörelsen M23 för att ha utfört attacken mot ett läger för internflyktingar i grannlandet Kongo-Kinshasa under fredagen.

    Minst nio personer dödades när explosioner skakade lägret.

    Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement, säger i ett uttalande att USA ”kraftigt fördömer attacken” och är ”djupt oroat” över vad man kallar för M23:s och rwandiska styrkors utbredning i östra Kongo-Kinshasa.

    Även en talesperson för den kongolesiska regeringen anklagar Rwanda och M23 för att tillsammans bära ansvar för attacken.

    En talesperson för Rwandas regering förnekar inblandning och kallar anklagelserna för ”absurda”.

  • Jennifer Laxén
    15.28

    Israelisk källa: Ingen delegation i Kairo än

    Israel har inte skickat någon delegation till Kairo för förhandlingarna om vapenvila än, uppger en högt uppsatt israelisk myndighetskälla för nyhetsbyrån AFP.

    "Det vi söker är ett ramverk för en överenskommelse om gisslan", säger källan.

    En indikation på en positiv utveckling vore att Israel skickar "en delegation som leds av Mossadchefen" till Kairo, fortsätter källan.

    Förhandlare för den palestinska parten, terrorstämplade Hamas, anlände tidigare under lördagen. (TT)

  • TT
    15.26

    Fem till sjukhus efter trafikolycka i Dals-Ed

    Fem personer har förts till sjukhus – varav två i ambulanshelikopter – efter att en bil kört av vägen i Dals-Ed i Västergötland.

    Olyckan inträffade vid 14.10-tiden på lördagseftermiddagen.

  • Annica Ögren
    14.38

    Lavin har gått utanför Åre

    En lavin har gått vid Storulvån utanför Åre i ett område mellan Storulvsåns och Blåhammars fjällstationer. Larmet kom vid 14.12, rapporterar Aftonbladet.

    Lavinen ska ha utlösts av en skidåkare och det finns inget som tyder på att någon har dragits med, uppger polisen till SVT.

    Räddningstjänstens vakthavande befäl Thomas Åslin bedömer att lavinen kan ha varit mellan 200 och 300 meter bred.

  • Annica Ögren
    14.02

    Tysk EU-parlamentariker misshandlad – allvarligt skadad

    Den tyska socialdemokratiska EU-parlamentarikern Matthias Ecke, 41, har skadats allvarligt efter att ha attackerats och misshandlats i tyska Dresden. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

    Händelsen skedde i fredagskväll när han satte upp kampanjaffischer i Dresden. Enligt polisen attackerades han av fyra okända män.

    Matthias Ecke är en av ledarkandidaterna för det socialdemokratiska partiet SPD i Tyskland i det kommande EU-valet.

    Enligt partiet var det ett "brutalt överfall" och skriver: ”Våra demokratiska värden är under attack”, rapporterar Thüringer Allgemeine.

    Läs mer här.

  • Annica Ögren
    12.14

    Uppgifter: Vapenvila kan vara mycket nära

    Hamas kommer att meddela sitt godkännande av det senaste förslaget om ett avtal om vapenvila och frigivning av gisslan inom de närmaste timmarna. Det rapporterar den palestinska tidningen Al-Quds och den saudiska tidningen Asharq.

    I den senare citeras en anonym Hamaskälla som säger att terrorgruppen är villig att gå med på den första fasen utan att Israel drar tillbaka sina trupper från Gaza.

    Samtidigt skriver Times of Israel att Jerusalem inte har sett något uppdaterat avtal och enligt ett uttalande från Israels militär IDF på lördagen kommer Israel inte gå med på att avsluta kriget som en del av ett avtal om att frige gisslan.

    På lördagsmorgonen anlände en delegation från Hamas till Kario för förhandlingar. Situationen beskrivs dock som komplicerad då förhandlingarna inte sker direkt med Hamas militära gren, utan med medlare, eftersom den militära grenen är kvar i Gaza.

  • Jennifer Laxén
    10.41

    Dödstalen stiger efter skyfall i Brasilien

    Antalet omkomna i översvämningar och skred har stigit till ett 40-tal i södra Brasilien efter kraftiga regn i området.

    Över 24 000 människor har evakuerats i delstaten Rio Grande do Sul och räddningsbåtar och flygplan söker efter överlevande i ruinerna av kollapsade bostäder, broar och vägar. Flera städer och samhällen har blivit helt avskurna från omvärlden och tiotusentals människor saknar el och dricksvatten.

    Vattennivåerna i huvudfloden Guaíba, som redan stigit med uppemot 4,6 meter, befaras fortsätta uppåt. Samtidigt uppger myndigheterna att det finns risk för att fyra dammar ska brista. (TT)

  • TT
    09.47

    Man anhållen för flera anlagda bränder

    En man i 45-årsåldern har anhållits, misstänkt för att ha anlagt flera skogsbränder i trakterna av Mullsjö, Bankeryd och Habo. Polis och räddningstjänst fick rycka ut sedan totalt nio brandplatser upptäckts under fredagseftermiddagen och kvällen.

    Vid 18-tiden greps en man vid en av brandplatserna, medan släckningsarbetet fortgick.

    – Tack vare allmänhetens vakande öga kunde han gripas, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson vid polisen, till SVT Nyheter Jönköping.

    Inga personer eller byggnader har skadats, enligt polisen.

  • Jennifer Laxén
    09.14

    Xi Jinping till Europa

    Kinas relation till väst knakar i fogarna. Delvis på grund av Ukrainakriget där Kina har valt att inte fördöma den ryska invasionen, men också i ljuset av uppseglande handelskonflikter.

    Nu åker president Xi Jinping till Europa för en knapp veckas charmoffensiv.

    Xi Jinpings Europaturné tar avstamp i Frankrike i en tid då EU höjer rösten mot Kinas statsstöd till bland annat elfordon.

    I Ukrainakriget säger sig Kina vara en neutral part, men beslutet att inte fördöma Rysslands fullskaliga invasion ses inte med blida ögon i väst. Kina har anklagats för att stödja Rysslands militära upprustning och har av flera länder uppmanats att använda sitt inflytande till att pressa Ryssland att avsluta kriget i Ukraina. (TT)

  • Jennifer Laxén
    08.33

    Ryssland hävdar framgångar i östra Ukraina

    Rysslands försvarsministern Sergej Sjojgu hävdar att ryska styrkor har återtagit över 500 kvadratkilometer mark från Ukraina sedan början av året. Det motsvarar ungefär storleken på den danska ön Bornholm.

    Det går inte att bekräfta sådana uppgifter från oberoende källor, men den ukrainske försvarschefen Oleksandr Syrskyj har medgett att läget på slagfälten har försämrats och att ukrainska styrkor tvingats på reträtt i östra delen av Donetskregionen. (TT)

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas