Gazaresolution får vänta ännu ett dygn

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-12-20

Intensiva förhandlingar pågår i FN:s säkerhetsråd om en resolution om vapenvila i Gaza. Och de är inte klara på onsdagen.

– Vi flyttar voteringen till i morgon (torsdag), säger säkerhetsrådets ordförande.

Ett resolutionsförslag ligger på bordet i FN:s säkerhetsråd, med formuleringar om ”omedelbara och utvidgade humanitära pauser” i Gaza, vilket är en uppmaning till vapenvila.

På onsdagskvällen kom uppgifter om att USA begärt mer tid för förhandlingar och till slut kom beskedet att omröstningen skjuts ytterligare en dag framåt.

– Säkerhetsrådet har gått med på att fortsätta förhandlingarna i dag för att ge diplomatin mer tid, säger ordförande José Javier De La Gasca.

USA har flera gånger skjutit upp en formell omröstning som var planerad till måndagen. Resolutionsförslaget har under tiden urvattnats.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu förstärkte landets position i ett utspel på sociala medier, där han skrev att kriget fortsätter till dess att Hamas är helt eliminerat, alla i gisslan har släppts och hotet från Gaza inte längre finns.

Hamasledare i Egypten

Samtidigt kommer uppgifter om flera trevare till förhandlingar om paus i kriget.

Terrorstämplade Hamas högste politiske ledare Ismail Haniya är i Egypten för samtal om en ny vapenvila eller paus i striderna.

Från israelisk sida sade president Isaac Herzog på tisdagen att landet är villigt att förhandla om en ny paus i utbyte mot att fler av de personer som hålls som gisslan i Gazaremsan släpps fria.

USA:s president Joe Biden säger att USA försöker förmå Israel och Hamas att nå ett avtal som skulle inbegripa såväl en paus i striderna som ett frisläppande av gisslan. Men han är inte optimistisk om snar framgång.

– Vi trycker på. Just nu har vi inga omedelbara förväntningar, men vi trycker på, sade han till reportrar i Wisconsin.

Men blickarna är riktade mot säkerhetsrådet i New York och dess 15 medlemsländer. USA, som är ett av fem permanenta medlemsländer, har veto vilket man utnyttjat vid tidigare omröstningar om en resolution.

Inget om Hamas

Varken Israel eller Hamas får någon uttrycklig och riktad kritik i utkasten, utan omnämns enbart som ”konflikternas parter”. Krigsbrott fördöms med kraft, men i allmänhet.

– Det är viktigt för oss att resten av världen förstår vad som står på spel här, vad Hamas gjorde den 7 oktober och hur Israel har rätt att försvara sig självt mot de hoten, sade John Kirby, talesperson för den amerikanska regeringens nationella säkerhetsråd, på tisdagen.

FN:s generalförsamling krävde i förra veckan ett ”omedelbart humanitärt eldupphör”. Av de 193 medlemsländerna röstade 153 ja.

Resolutioner i FN:s säkerhetsråd är bindande, vilket inte alltid åtföljs av utpekade länder.

Samtidigt som diskussionerna pågår uppger den av Hamas styrda hälsomyndigheten i Gaza att dödstalet under det pågående kriget nu överstiger 20 000.

Israels attacker mot Gaza kommer efter Hamas angrepp på Israel i oktober, då omkring 1 200 personer dödades och omkring 240 personer togs som gisslan.