Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Svensk ekonomi växer igen 2024

    20 dec 2023
    Charlotte Dinkelspiel

    Sveriges ekonomi växer nästa år.

    Det skriver Konjunkturinstitutet i en ny prognos.

    Precis som i den tidigare prognosen från september spår KI en tillväxt på 1 procent för 2024. Däremot beräknas nedgången i ekonomin bli mindre i år jämfört med tidigare prognostiserat, -0,2 procent istället för tidigare -0,6 procent.

    Arbetsmarknaden försvagas framöver och arbetslösheten går upp till 8,5 procent under nästa år.

    Inflationen sjunker och under andra halvåret 2024 ligger den tydligt under Riksbankens inflationsmål. KI spår därför att Riksbanken inleder en serie räntesänkningar från och med nästa sommar.

Senaste nyheterna
  • Manne Berggren Wiklund
    25 min

    Sångerskan Tove Naess död

    Sångerskan Tove Naess har gått bort i cancer, rapporterar Aftonbladet.

    Artisten har under åren gett ut flera soloskivor och även sjungit med bandet Dave & the Mistakes under 1980-talet. Hon har också körat bakom bland andra Marie Fredriksson och Py Bäckman.

    År 1991 ställde Tove Naess upp i Melodifestivalen med bidraget ”Låt mig se ett under”.

    Utöver sin musikkarriär har Naess varit framgångsrik i boule, med flera sm-guld.

    Tove Naess avled i måndags, 64 år gammal. (TT)

  • Ahmed Abdigadir
    27 min

    Skottlossning i Trelleborg

    Flera uppringare har larmat om att de har hört flera skott avlossas i de centrala delarna av Trelleborg, uppger polisen.

    Polis ska ha skickats till området och misstänkt brottsplats är avspärrad.

    Ingen är nuläget skadad, uppger polisen.

    – Det var flera inringare som uppgav att de hört skottlossning, och de var övertygade om att det var just skott. När vi kom till platsen kunde vi slå fast att det har skjutits flera skott mot en lägenhet, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till TT.

  • TT
    20.37

    Kvinna omkom i trafikolycka

    En kvinna omkom i en trafikolycka på E16 nordost om Mockfjärd i Dalarna på torsdagseftermiddagen, skriver polisen på sin sajt.

    Det var två fordon inblandade i olyckan. Olycksorsaken kommer att utredas och båda fordonen är tagna i beslag för tekniska undersökningar.

  • Manne Berggren Wiklund
    20.06

    Covid-19 ledde till ökad fetma bland barn

    Misstankarna har funnits länge och har nu bekräftats. Det finns en direkt koppling mellan covid-19-pandemin och en ökad andel barn med fetma, visar en forskningsrapport från Världshälsoorganisationen (WHO) Europa.

    Pandemin ledde till mer skärmtid och mindre fysisk aktivitet bland barn i åldern 7–9 år, vilket speglar en ökning av övervikt hos barnen. Under pandemin ökade 36 procent av barnen sin skärmtid under vardagarna och 28 procent av barnen tillbringade mindre tid utomhus.

    Även det psykiska välbefinnandet påverkades under pandemin: 42 procent av barnen uppgav en nedgång i lycka och välbefinnande. En av fem sade att de kände sig ledsna oftare – och en av fyra kände sig ensam oftare. Studien gjordes under 2021–2023 och omfattar 17 av 53 medlemsländer i den Europeiska unionen. Över 50 000 barn deltog i studien. (TT)

  • Jonatan Westerlind
    17.21

    Uppgifter: Turkiet stoppar handeln med Israel

    Turkiet stoppar all handel med Israel, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor i Turkiet. Beslutet är inte officiellt tillkännagivet ännu.

    2023 uppgick ländernas handel till 6,8 miljarder dollar, varav 76 procent var export från Turkiet.

    Förra månaden införde Turkiet begränsningar i handeln med Israel, skriver Bloomberg.

  • Ahmed Abdigadir
    17.02

    Tågstopp mellan Uppsala och Stockholm

    Tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala står still efter en olycka, uppger Trafikverket.

    Orsaken ska vara en olycka i Häggvik, norr om Stockholm.

    Trafiken väntas åter 18:45, skriver Trafikverket.

  • Manne Berggren Wiklund
    16.46

    It-attack mot Umeå universitet

    Umeå universitet har utsatts för en omfattande cyberattack, rapporterar flera lokala medier. Attacken upptäcktes under torsdagsmorgonen och alla servrar med utgående trafik har stängts ner.

    – Vi jobbar parallellt med analyser och med att stoppa attacken. Det här påverkar åtkomsten för vissa anställda och studenter. Men vi jobbar hårt för att begränsa påverkan så mycket som möjligt, säger Therese Strandberg, it-chef, till Folkbladet.

    Strandberg misstänker att det handlar om en så kallad ransomwareattack, ett utpressningsförsök där ett virus låser system och där det krävs en lösesumma för att öppna upp det igen. Enligt Strandberg har universitetet en idé om varifrån attacken kan tänkas komma.

    – Vi har gjort analyser, men vi kan inte med någon säkerhet uttala oss om det ännu. Det finns misstankar, men vi vill dagsläget inte peka ut någon, säger Strandberg till tidningen. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    16.12

    Skjuten varg bakom 20-tal angrepp

    I förra veckan sköts en varg i Skåne efter beslut om skyddsjakt. Nu visar en dna-analys av det fällda djuret att vargen kan knytas till över 20 angrepp mot tamboskap, skriver länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.

    Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt den 18 april efter en rad angrepp mot får i reviret på Söderåsen i Skåne.

    Dna-analysen visar att den skjutna vargen har legat bakom sex av de tidigare attackerna på Söderåsen. Dessutom kan den knytas till minst 15 andra angrepp i södra Sverige.

    ”Det är ovanligt med så många angrepp av en och samma varg”, skriver länsstyrelsen. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    15.38

    Dödssiffran stiger efter översvämning i Kenya

    Skyfallen fortsätter i Kenya och 188 personer har nu mist livet på grund av översvämningarna i landet, meddelar inrikesdepartementet.

    Utöver de 188 döda har 125 personer skadats, 90 personer saknas fortfarande och 165 000 personer har tvingats lämna sina hem.

    Oppositionen anklagar regeringen för att vara oförberedd och för att ha agerat långsamt i krisen, och kräver att man utlyser nationellt katastrofläge.

    De enorma regnmängderna som fallit över Kenya och andra länder i östra Afrika har orsakat stor förödelse. Sedan i mars har både översvämningar och jordskred tvingat människor att lämna sina hem och förstört vägar, broar och annan infrastruktur.

    I grannlandet Tanzania har minst 155 personer mist livet på grund av översvämningar och jordskred. (TT)

  • TT
    14.43

    16-åring mördades – två män häktade

    Två män i 25-årsåldern har häktats på sannolika skäl misstänkta för inblandning i mordet på en 16-årig pojke i Norrköping, rapporterar Norrköpings Tidningar.

    En av männen misstänks för mord och grovt vapenbrott. Den andre är är misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott.

    På söndagskvällen den 14 april sköts den 16-årige pojken till döds utomhus i stadsdelen Navestad.

    De två misstänkta männen greps i måndags.

  • TT
    14.20

    Israel ändrar reserekommendation till Malmö

    Det israeliska säkerhetsrådet skärper sin reserekommendationsnivå från 2 till 3 inför Eurovision Song Contest i Malmö, skriver Israel National News. Den tidigare nivån motsvarar ”potentiellt hot” mot israeler som reser till evenemanget, och den nya nivån motsvarar ”måttligt hot”.

    Resevarningen gäller endast under den tid Eurovision pågår, men säkerhetsrådet uppmanar den som har planer på att resa till Malmö under perioden att tänka över om resan är nödvändig.

    Rådet uppmanar även alla som väljer att resa att ladda ned rådets särskilda app för att hålla sig uppdaterade.

    Deltävlingarna Eurovision Song Contest startar den 7 maj, men festligheterna drar igång redan i helgen.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas