Porrsajter ska övervakas av EU

Marcus Alexandersson/TT

Uppdaterad 2023-12-21 | Publicerad 2023-12-20

Pornhub ses av EU som en tillräckligt stor plattform för att lyda under de strängaste datalagarna. Genrebild.

Porren ska övervakas av EU. Tre stora sajter lyder nu under den strängaste versionen av datalagen DSA, meddelar EU-kommissionen.

Lagen digital services act (DSA) riktar in sig på alla bolag som anses tillräckligt stora online, oavsett om de har säte inom EU eller ej. Ju fler användare en tjänst eller plattform har varje månad desto strängare är EU:s övervakning och regelverk.

Nu meddelar EU-kommissionen att Pornhub, Xvideos och Stripchat alla anses vara tillräckligt stora för att lyda under de strängaste reglerna.

Det innebär att sajterna måste göra data och algoritmer tillgängliga för myndigheter och forskare. Men även att arbetet för att motverka skadligt innehåll, som övergreppsmaterial, måste skärpas. Sajterna ska även göra riskanalyser tillgängliga för EU.

Sajterna, som alla tre nu bedöms nå upp till den strängaste tröskeln om 45 miljoner användare per månad i EU, sällar sig därmed till plattformar som Google, Youtube och Instagram när det kommer till EU:s lagstiftning.

DSA har formellt gällt i drygt ett år, hittills har EU främst pekat ut vilka stora aktörer som omfattas. I februari 2024 är det tänkt att lagen träder i kraft brett för alla som omfattas av den.

Ett företag som bryter mot DSA riskerar i första hand böter.

Sajten Xhamster, som enligt offentligt tillgänglig statistik passerar EU:s gräns, är inte med bland de nu namngivna porrsajterna.

TT har sökt EU-kommissionens talesperson i frågan.