Hoppa till innehållet

Northvolt fyller på kassan igen

Northvolt bekräftar nu för  Bloomberg News uppgifterna om att Northvolt tar in ytterligare kapital. Det handlar om 12 miljarder kronor som batterijätten behöver för att finansiera den fortsatta driften samt expansionen i Europa och Kanada.

Northvolts vd Peter Carlsson på fältet i tyska Heide där en batterifabrik byggs.
Northvolts vd Peter Carlsson på fältet i tyska Heide där en batterifabrik byggs.Foto: Cornelia Jönsson

Northvolt bygger batterifabriker runtom i världen och har tagit in beställningar på motsvarande 555 miljarder kronor. Enbart investeringen i Skellefteå kommer ligga på 70–80 miljarder kronor och 55 miljarder kronor för fabriken i Kanada. Northvolt behöver därför kontinuerligt ta in nytt kapital.

”När vi kommer in i 2024 så ser vi ett stort intresse från investerare. Vi är nära att ta in fler stora globala institutioner”, säger finanschefen Alexander Hartman till Bloomberg.  

Just nu tickar nya investeringar och operationella utgifter på med omkring 200 miljoner dollar, motsvarande 2 miljarder kronor, per månad. Northvolt har samtidigt haft tuffa tider med två dödsfall. 

Upprampningen för Northvolt Ett i Skellefteå dras med fortsatta förseningar. Detta oroar kunder som Scania vars egen omställning sinkas, vilket Di rapporterat om. 

”Vi har åtta linor uppe i dag och varje lina har en upprampning på 18 månader. Jag följer det dag för dag och det påverkar mitt dagshumör”, sa Peter Carlsson till Di i september.

Nu står det klart att Northvolt tar in 1,2 miljarder dollar, motsvarande 12 miljarder kronor, enligt Bloomberg News. Kapitalanskaffningen sker genom ett lån som senare kan konverteras till aktier vid en börsnotering, en så kallad konvertibel. Samma konstruktion användes tidigare i år när bolaget tog in 13 miljarder kronor i augusti i år, vilket Di avslöjade redan i våras.

Läs mer: Northvolts Peter Carlsson bekräftar börsnotering 

Enligt uppgift till Di finns bland finansiärerna i konvertibeln amerikanska fondjätten Blackrock, flera kanadensiska pensionsjättar som IMCO, CDPQ och CPPIB, danska pensionsfonden Danica Pension, investerare som Invest Quebec, USS, brittiska East Innovative och tyska investeringsbanken KfW.

Bolaget har i omgångar tagit in kapital som rena investeringar, konvertibler och lån på nu totalt 10 miljarder dollar, motsvarande drygt 100 miljarder kronor. Nyligen rundade även Northvolt budgetkaoset i Tyskland och räknar med stöd där på 11 miljarder kronor.

2022 låg intäkterna för Northvolt på 1,1 miljarder kronor, med en förlust på 3,2 miljarder. Di har fått tag på en rapport kring tredje kvartalet riktad till bolagets intressenter. Nettoresultatet låg då på minus 4 miljarder.

Hur villkoren ser ut för den aktuella konvertibeln framgår inte. Men enligt Northvolts årsredovisning för 2022 har den första delen av Northvolts tidigare konvertiblar, som löper ut den 31 december 2025, en ränta på 5,5 procent. Del två, som löper ut i andra halvan av 2027 och är den största konvertibeln, har en ränta på 8 procent som räknas upp med en procentenhet per halvår från februari.

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera