Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialdemokraterna

S sålde ut energin för maktens skull

Även om det går snabbare att bryta ned det som fungerar än att bygga upp det som har förstörts, har vi och regeringen under det senaste året gått från ord till handling.

Vi har bland annat banat väg för mer kärnkraft, skriver Tobias Andersson (SD). 

Är det rimligt att strejken mot Tesla växer när det bara rör drygt hundra mekaniker? German Bender från Arena Idé tycker att det är en viktig principfråga. Benjamin Dousa, tillträdande vd för Företagarna, tycker att strejken är oproportionerlig.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi har tagit viktiga steg mot att återigen få ett robust, pålitligt och konkurrenskraftigt energisystem, skriver debattören.
Foto: Daniel Costantini/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tobias Andersson (SD), ordförande i Näringsutskottet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES

SLUTREPLIK. Under de senaste 25 åren har Socialdemokraterna, för maktens skull, sålt ut energipolitiken till kärnkraftsmotståndare, först till Centern och sedan till Miljöpartiet. 

Facit blev sex nedlagda reaktorer som hade kunnat vara i bruk i dag.

Detta talar Fredrik Olovsson (S) tyst om i sin replik där han i stället slår ett slag för mer av det som lett oss dit vi är i dag. Mer subventioner till vindkraftsproduktion. Detta, trots att Sverige numera har Europas sämsta kraftbalans och höga och volatila priser och trots att larmrapporterna kring just vindkraften duggar allt tätare. 

Även om det går snabbare att bryta ned det som fungerar än att bygga upp det som har förstörts, har vi och regeringen under det senaste året gått från ord till handling. Vi har tagit viktiga steg mot att återigen få ett robust, pålitligt och konkurrenskraftigt energisystem. 

Banat väg för kärnkraft

Vi har uppdaterat instruktioner till berörda myndigheter och affärsverk. Vi har banat väg för mer kärnkraft genom att först ändra det energipolitiska målet från 100 procent förnybart till 100 procent fossilfritt och därefter se till att ta bort de lagar som alltför länge förhindrat både expansion och nybyggnation av kärnkraft i Sverige. För att öka investeringsviljan har vi också ställt ut kreditgarantier om 400 miljarder kronor riktade till kärnkraftsprojekt. 

Det finns ingen konflikt mellan mig och Olovsson (S) gällande invändningen mot ökad överföringskapacitet av el till och från kontinenten i närtid men förslaget om folkhemsel är inget mindre än planekonomi och ett dråpslag mot investeringsviljan i ny elproduktion.

Slutligen, en fråga att fundera på för Fredrik Olovsson. Tror Socialdemokraterna att vi haft högre eller lägra elpriser i dag om inte hälften av våra kärnkraftsreaktorer lagts ner under socialdemokratiska statsministrar? Vi efterfrågar alla låga elpriser, för att säkerställa det inser Sverigedemokraterna att vi behöver robust elsystem och därför behöver regeringen fokusera på de kraftslag som när i stället för tär på systemet. 


Av Tobias Andersson (SD)

ordförande i Näringsutskottet