Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man får inte bara ta en utredning från ett konsulentstött familjehem och tro att då är det klart”, hör SKR om socialtjänstens arbete. Foto: SVT

SKR: Socialtjänsten brister – måste göra egna utredningar av familjehem

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten brister när de litar på de privata företagens utredningar av jour- och familjehem. Det menar Åsa Furén-Thulin, sektionschef på SKR.

– Man måste göra en noggrann egen utredning av de här familjehemmen. Det är en skyldighet och en lagstiftning vi har som socialtjänst, säger hon.

Tim, 16, misstänks ha förberett ett mord på uppdrag av Foxtrot – men i stället blev han kidnappad och torterad.

SVT Nyheters granskning av fallet visar att Tim haft elva placeringar i jourhem, familjehem, HVB-hem och Sis-hem – på två år. I flera av hemmen har det funnits allvarliga brister.

I Tims fall har kommunen anlitat externa mellanhänder, så kallade konsulentföretag, för att hitta nya boenden.

En metod som kan innebära problem, enligt Åsa Furén-Thulin som är sektionschef på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Krav på egna utredningar

Hon menar att socialtjänsten har en skyldighet att göra sina egna utredningar av jour- och familjehemmen som förmedlas av de privata aktörerna.

– Man får inte bara ta en utredning om ett konsulentstött familjehem och tro att då är det klart. Här sker det ofta en missuppfattning, att man har en tillit till de här personerna som gör utredningarna. Det räcker inte, säger Åsa Furén-Thulin.

I utredningen “Barn och unga i samhällets vård”, som nyligen publicerades, görs en uträkning av kommunernas kostnader för de konsulentstödda familjehemmen. Totalt handlar det om 2,43 miljarder kronor per år, att jämföra med 1,08 miljarder kronor per år om de privata mellanhänderna hade kapats.

Hör SKR:s Åsa Furén-Thulin när hon medverkade i Aktuellt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.