Icelandic Meteorological Office/Wikimedia Commons

Isländsk vulkan har brutit ut norr om Grindavík

Invånare i staden Grindavík, Island, hade redan evakuerats när vulkanen fick ett utbrott på måndagskvällen.

En serie jordbävningar utlöste sent på måndagen ett efterlängtat vulkanutbrott på den isländska halvön Reykjanes, söder om huvudstaden Reykjavik.

Det rapporterar det isländska meteorologiska institutet enligt isländska RÚV.

Fiskestaden Grindavík, som ligger strax söder om den utbrytande vulkanen, har redan evakuerats efter att den första misstänkta seismiska aktiviteten började visa sig.

Den populära turistattraktionen den blå lagunen, en grupp geotermiska bad, har också stängts.

Enligt RÚV ägde ett antal jordbävningar rum i området före utbrottet. Den största uppmätte 4,2 på Richterskalan, vilken mäter storleken på jordbävningar.

På RÚV:s webbplats kan du se en direktsändning av lavautbrottet på berget Sýlingafell.

Kristín Jónsdóttir, chef för Islands meteorologiska institut, säger att utbrottet började omkring klockan 22.20 på Island, en timme efter svensk tid, och att det finns en risk för att lavan kan strömma till Grindavík.

"Det är ofta fallet med utbrott som detta att de är som våldsammast i början, och vi ser en hel del aktivitet just nu. Vi kommer att hålla ett vakande öga under de närmaste timmarna", säger hon till RÚV.

Reykjaviks internationella flygplats, som ligger cirka 15 kilometer nordväst om utbrottet, är fortfarande öppen och inga flyg har ställts in på grund av utbrottet.

"För närvarande finns det inga störningar för varken avgångar eller ankomster på Keflaviks flygplats", skriver flygplatsen på sin webbplats.

Inget för turister

Víðir Reynisson, Islands polischef för samhällsskydd, uppmanar människor att hålla sig borta från Reykjaneshalvön, där en vulkan fick ett utbrott på måndagskvällen.

"Det är inte ett turistutbrott vi har att göra med", säger han till RÚV.

Han säger också att man ännu inte vet särskilt mycket om lavaflödet.

"Vi vet inte dess exakta läge. Den verkar flöda i alla riktningar från sprickan, som tycks vara ganska stor. Lavastrålarna är ganska höga, så det verkar vara ett kraftfullt utbrott så här inledningsvis", förklarar Reynisson.

Reykjaneshalvön har under de senaste åren haft flera vulkanutbrott i obefolkade områden. Så sent som i mars 2021 började lava strömma från en halv kilometer lång dalgång bara tio kilometer från Grindavík.