Zelenskyjs stöd faller på hemmaplan

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2023-12-21

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, fotograferad under ett besök i Sverige i somras. Arkivbild.

Ukrainarnas tillit till president Volodymyr Zelenskyj har minskat rejält det senaste året. Men förtroendet för militären står fast, visar en färsk opinionsmätning.

Förtroendet för president Volodymyr Zelenskyj ligger i nuläget på 62 procent, jämfört med 84 procent i december i fjol, visar en undersökning från Kievs internationella sociologiinstitut (KIIS) som publiceras av tidningen The Kyiv Independent.

Parallellt har andelen ukrainare som säger att de inte har tilltro till Zelenskyj ökat från 5 till 18 procent. Och förtroendet för regeringen har krympt från 52 till 26 procent det senaste året.

Tilliten till landets militär verkar dock orubbad, 96 procent av de tillfrågade säger sig ha sådan. Det är i princip samma andel som i fjol. Landets överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj har också ett högt stöd, 88 procent av har tillit till honom – en siffra som inte kan jämföras då frågan inte var med i fjolårets undersökning.

Volodymyr Zelenskyj – som i grunden är skådespelare, producent och jurist – har tillbringat stora delar av det senaste året på resande fot, på jakt efter stöd från omvärlden för sitt krigsdrabbade land. Nyligen hade han en schism med överbefälhavaren. Detta då Zelenskyj offentligt ifrågasatte Zaluzjnyjs bedömning att kriget mot Ryssland nått ett dödläge.