Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre av fyra unga svenskar är gamers – ny rapport

Tre av fyra unga svenskar är gamers.

En stor andel uppger att det är ett sätt att komma undan vardagen.

Det framgår i en ny Sifo-undersökning.

E-sporten visas upp med hjälp av radiobilar på T-centralen
Foto: Samsung

På uppdrag av Samsung så har Sifo undersökt hur stor andel av svenskarna som är gamers – och i vilken utsträckning de spelar tv- och datorspel.

Rapporten visar bland annat att 44 procent av den svenska befolkningen vanligtvis spelar varje vecka. I åldersgruppen 18–29 så stiger siffran till hela 76 procent. 

Studien slår också hål på bilden av gamers som ensamstående män.Medan 25 procent av de som spelar uppger att de är singlar och bor ensamma så är 28 procent av dem gifta. 

Det är däremot alltjämt främst män som är de mest hängivna spelarna, då 16 procent av männen spelar minst tio timmar i veckan. Bland kvinnor ligger siffran på sex procent, och 35 procent av alla svenska gamers är kvinnor.

I målgruppen unga män så är nästan en fjärdedel hängivna gamers.

Underhållning och vardagsflykt

De tillfrågade i studien uppger att underhållning är den främsta anledningen till att man spelar, medan avkoppling är en närliggande tvåa följt av synen på gaming som ett sätt att fly vardagen.

Studien visar också att en större andel ”hardcore gamers” spelar på pc, medan de som spelar på konsol är mer ”casual” och inte är lika hängivna till spelandet.

I rapporten har 1 000 svenskar i åldrarna 18–79 tillfrågats.

Följ Expressen E-sport på Youtube, Facebook, och Twitter

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.