Sök

Olof K Gustavsson gripen för konstsmuggling och penningtvätt – kan utlämnas till USA

Pablo Escobar Inc

Olof K Gustafsson. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Olof K Gustafsson har gripits i sitt hem i Marbella. Han misstänks bland annat för att ha smugglat tre Picasso-tavlor i sin bil samt för grovt penningtvättsbrott i USA.

Den colombianska knarkbaronen Pablo Escobars arv har blivit Olof K Gustafssons affärsidé. Den kontroversielle svensken, som gärna uttalar sig vidlyftigt i media och rätt och slätt skryter om sitt påstått glassiga liv, är vd för det bolag som kallas Escobar Inc. Breakit fick en intervju med Gustafsson för ett par år sedan då han bland annat sa så här: 

“Jag stämmer vem som helst, hur som helst och när som helst.”

Nu är Olof K Gustafsson i nyheterna igen. Han är frihetsberövad i Spanien misstänkt för grov penningtvätt, konstsmuggling, urkundsförfalskning och bedrägeri, skriver SvD

Bland annat så ska tre Picasso-tavlor ha påträffats i en bil som Olof K Gustafsson färdades i i Frankrike. Spanska myndigheter ska ha slagit till mot Olof K Gustafssons bostad i Marbella 4 december. 

Enligt SvD så vill amerikanska myndigheter att svensken lämnas ut till USA. Där ska han vara anklagad för bedrägeri och grov penningtvätt efter att Escobar Inc marknadsfört och sålt mobiltelefoner. Upp emot 600 personer ska inte ha fått produkterna som de har betalat för, vilket Olof K Gustafssons advokat hävdar är orsakat av pandemin och leveransproblem kopplade till den.

LÄS ÄVEN: Min chef tvingade in mig i Olof Gustafssons Rolls Royce – här är min stökiga dag med Escobar-svensken: “Jag stämmer vem som helst”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer