Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU: Fifa och Uefa strider mot EU-lag – Superligan får rätt

Fifa och Uefa:s kontroll över fotbollen strider mot EU-lag.

Så lyder domen från EU-domstolen.

Det innebär att Superligan får rätt.

”Fotbollen är fri”, skriver A22, företaget som representerar ligan, i ett inlägg på X.

Foto: Asanka Brendon Ratnayake/Bildbyrån
Foto: Carl Recine/Bildbyrån
Foto: Diego Vara/Bildbyrån
Foto: Benoit Tessier/Bildbyrån

Fallet, C-333/21, fick sitt avgörande under morgonen när EU-domstolen meddelade sitt beslut i Luxemburg.

Utfallet innebär att EU-domstolen ger den sammanslutning av klubbar som försökte forma en ”Superliga” våren 2021 rätt att arrangera egna tävlingar. Domstolen menar att Uefa och Fifa agerat i oenighet med EU-lag när de hotat med straff och sanktioner mot de klubbar och spelare som väljer att ställa upp i andra tävlingar:

”Fifas och Uefas regler om att nya fotbollsprojekt, så som Super League, kräver deras godkännande strider mot EU:s lagar”.

Dessutom skriver EU-domstolen att Fifa och Uefa ”missbrukat sin dominanta position” som både ägt ensamrätt till att arrangera tävlingar och tjänat pengar på dessa.

En seger för Superligan

Det var i april 2021 som tolv storklubbar gick samman och annonserade att man tänkte tävla i en egen tävling, kallad The Super League. 

Förslaget kollapsade dock inom loppet av bara några timmar, men Real Madrid, Barcelona och Juventus ville inte slopa planerna helt. Idag kvarstår Real Madrid och Barcelona som aktiva deltagare i projektet, som också letts av Real Madrids president Florentino Perez.

I stället inledde klubbarna genom en Madrid-baserad firma, European Super League Company (ESLC), en juridisk process mot Uefa och Fifa samma dag som turneringsformatet brakade samman. 

Deras anklagelse riktar sig mot det faktum att Uefa och Fifa åtnjuter monopol på att arrangera fotbollstävlingar, något som bolaget menar bryter mot EU-lag om fri konkurrens, speciellt som klubbar och spelare som ville delta i andra tävlingar hotades med straff och sanktioner.

Anklagar Uefa för att styra med ”järnhand”

I juli 2022 hördes de olika aktörerna av ECJ. Superligans representanter menade då att Uefa styr den europeiska fotbollen med ”järnhand”. 

Uefa menade sig dock värna ett öppet tävlingslandskap, till skillnad från det Superliga-klubbarna önskade, och fick stöd av både Fifa och 20 EU-länder. EU-domstolen gav då en fingervisning om att man tänkte förstärka Uefa:s rätt att på egen hand ansvara för organisationen av europeisk fotboll, men så blev alltså inte fallet.

Företaget som driver frågan åt Real Madrid och Barcelona, A22, tolkar domen som en seger.

Uefa skriver i ett uttalande att domen inte innebär att en superliga godkänns.

Uefa är fortfarande beslutsamt i sitt åtagande att försvara den europeiska fotbollspyramiden, och säkerställer att den fortsätter att tjäna samhällets bredare intressen” skriver Uefa.

FC Barcelona jublar efter domen och menar att det ”öppnar vägen för en ny turnering på toppnivå i Europa”.

https://twitter.com/A22Sports/status/1737758297862689267

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.